,

Prezentare Affinity Photo – Alternativa capabila si accesibila la Adobe Photoshop ( Partea I )

Share

Am auzit prima data de Affinity Photo prin 2017, acesta promitea sa fie o alternativa similara cu Adobe Photoshop in proportie de 90%. Iata-ne in anul 2020 si cei de la Affinity inca exista si au ajuns sa ofere un software performant cu unelte similare cu Adobe Photoshop. Cel mai important este ca vand licenta stand-alone si este mult mai responsabila cand vine vorba de consumul resurselor calculatorului. Suita Adobe este grozava, dar de-a lungul anilor a fost prea putin optimizata in comparatie cu cresterea considerabila a puterii de  procesare. Pentru multi este o suita indispensabila, dar pentru fotografii care au nevoie de o aplicatie de editare si retus al imaginilor Affinity poate fi o optiune excelenta. Aplicatia este compatibila cu Windows, MacOS si este disponibila si in varianta pentru iPAD.

 

Faptul ca nu suntem obligati sa ne angajam la achizitia unui abonament anual este inca un lucru pozitiv. Pe langa asta preturile licentelor pleaca de la ~99 lei si ofera o mare majoritate din uneltele prezente in Photoshop.

 

 

Pe scurt cu Affinity Photo poti face urmatoarele lucruri:

 

  • Editarea Fisierelor RAW – Aplicatia este compatibila cu majoritatea fisierelor RAW de la camere foto noi si vechi. Ofera suport pentru fisiere pe 16 biti de culoare.
  • HDR Composing – Daca faceti braketing din aparat, cu ajutorul lui Affinity puteti obtine imagini HDR rapid si cu posibilitate de personalizare.
  • Lipirea imaginilor Panoramice – Imaginile panoramice se pot lipi tot cu ajutorul acestuia. Ramane de vazut cat de bine insa.
  • Focus Stacking – Daca fotografiati multiple imagini cu profunzime de camp ingusta, puteti face un composit pentru a avea totul in clar.
  • Procesarea calupilor de imagini ( Batch Processing ) – Poate edita multiple imagini cu aceleasi profile de setari aplicate.
  • Editarea fisierelor PSD din Adobe Photoshop – Daca aveti proiect vechi salvate in fisiere cu extensia PSD, Affinity le citeste si le poate edita fara probleme.
  • Compozitii din layere – Se pot face compozitii similare cu cele realizate in Photoshop. Selectii, moduri de blending, clonare si multe altele pentru un composit cat mai realist.
  • Pictura si Desen digital – Se poate utiliza alaturi de tablete grafice cu sau fara ecran pentru a desena si picta.

 

 

 

 

 

Interfata si Unelte

 

Screenshot (1)

Affinity Photo are o interfata similara cu Photoshop.

Grupurile de unelte sunt asezate la fel, iar interfata poate fi personalizabila. Standard vine in modul dark.

 

 

Affinity Photo Review - 01 (4)

Uneltele principale din stanga au o asezare similara cu Photoshop.

Rapid se observa prezenta foarte jos a uneltelelor de clonare si eliminarea imperfectiunilor.

Din meniul File la New se pot accesa optiunile de compozitie a fisierelor HDR, Panoramelor, Focus Stacking si multe altele.

Affinity Photo Review - 01 (2)

Ajustarea pe layere se face foarte rapid acum, pentru ca exista trei preseturi rapide pentru fiecare unealta din meniul lateral de ajustari.

Affinity Photo Review - 01 (9)

La filtre am descoperit si Frequency Separation implementata ca preset.

Affinity Photo Review - 01 (10)

Se pot adauga si iluminari subtile cu multiple posibilitati de ajustare.

Un mod foarte fain si intuitiv de aplicare a luminii in fotografie.

Performanta

 

 

Pentru a rula Affinity Photo ai nevoie de un laptop/desktop cu urmatoarele componente recomandate:

 

  • Sistem de operare pe 64 biti;
  • CPU ( Procesor ): Intel sau AMD cu minim 2 nuclee ( ideal 4 nuclee ) si frecventa de baza cat mai mare
  • RAM:  Minim 2 GB ( Recomandat 4 sau 8 GB de DDR4 );
  • SSD pentru instalarea programului.
  • GPU ( Placa Video ): NVIDIA sau AMD cu minim 1 GB de memorie si compatibilitate DirectX 10;
  • Monitor calibrat cu rezolutie minima de 1920 x 1200 pixeli ( 16:10 ).

 

Cerintele de rulare pentru Affinity Photo sunt  rezonabile, acesta fiind o varianta nu doar mai accesibila la Photoshop, dar si mai putin infometata de resurse. Pe partea de performanta programul este capabil sa:

 

 

  • Profite de accelerarea placi video in compozitii, editare si pictura.
  • Poate utiliza placile video dedicate, dar profita si de performanta celor integrate in procesoare.
  • Randare rapida a filtrelor cu ajutorul accelerari Hardware.
  • Suporta placi video externe.

 

 

Iata si cateva recomandari de componente:

 

 

 

 

Affinity Photo Review - 01 (5)

Setarile Disponibile.

Affinity Photo Review - 01 (7)

La preferintele Hardware se pot seta parametrii precum: utilizarea placi grafice, cantitatea de memorie RAM folosita si disk cache maxim folosit.

 

 

 

Utilizare si Experienta

 

 

Affinity Photo este un program care poate lua locul Photoshop-ului fara probleme, mai ales pentru utilizatorii care nu au nevoie de instrumente specifice oferite de Adobe. Pe scurt iata ce intrumente si functionalitati ofera Affinity Photo:

 

  • Customizarea interfetei de unelte, meniuri si al spatiului de lucru.
  • Suporta editarea non distructiva a fisierelor RAW pe 16 biti cu rezolutii de peste 100 megapixeli. Aceasta functie este accelerata de placa video.
  • Dodge, Burn, Clone, Patch incluse in setul editarii de imagine.
  • Utilizarea de filtre non-distructive.
  • Ofera posibilitatea de lucru pe un numar nelimitat de layere.
  • Compatibilitatea cu tabletele grafice cu si fara ecran.
  • Instrumente dedicate pentru selectii precise ( PenTool, Paint to Select, Lasso si Magic Wand ).
  • Crearea panoramelor prin alinierea multiplelor fotografii.
  • Suporta crearea imaginilor HDR.
  • Functia Focus Stacking este suportata.

 

Toate functionalitatiile sunt listate AICI ( vezi lista completa ).

 

 

Am folosit Affinity Photo atat pe laptop cat si pe desktop, dupa utilizarea in paralel cu Photoshop, acest program pare mai agil mai usor de rulat pe orice sistem. Optimizarea resurselor pare a fi mult mai buna fata de Photoshop. Optimizarea resurselor este o problema in suita Adobe, pentru ca hardware-ul potent exista, dar nu si software optim pentru al utiliza la maximum in beneficiul utilizatorului. Affinity Photo a luat locul Photoshop-ului pentru workflow-ul meu de editare, colorizare si managementul fisierelor RAW de la camerele pe care le testez si detin personal. Pana acum sunt multumit de ce poate Affinity si in curand am sa revin cu ceva teste de performanta in comparatie cu cea mai noua versiune de Photoshop.

 

affinity

 

 

In titlu spuneam ca Affinity Photo reprezinta  varianta accesibila la Photoshop pentru ca asa este. O licenta de Affinity pentru MAC OS sau Windows costa 250 lei ( fara abonament ), iar varianta pentru iPAD costa 99 lei. Fiecare licenta se poate activa pe toate calculatoarele detinute simultan pentru uz personal. Licentele se pot achizitiona de AICI ( vezi oferta ).

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut