Editare Foto-Video pe iPad Pro alaturi de BenQ PD3420Q

Share

BenQ PD3420Q este un monitor in format 21:9 sosit de la BenQ ( vezi review complet ). Nevoia unui monitor cu raport de imagine 21:9 este de inteles in vremurile in care crearea de continut este atat de populara. Atat de populara incat cei de la BenQ au inclus chiar si o conexiune USB-C. Aceasta ajuta designerii si editorii foto-video care au un iPad/MacBook Pro sa se conecteze la monitor si sa il alimenteze cu un singur cablu.

In materialul trecut am vorbit despre PD3420Q in general, dar in materialul de astazi vorbim despre integrarea lui intr-un setup de editare foto si video alaturi de un iPad Pro cu procesor Apple M2. Noile iPad-uri Pro cu M2/M4 au devenit subtiri si foarte puternice. Poti sa le folosesti ca un substitut pentru un laptop fara probleme, chiar daca sistemul de operare iPad OS a ramas inca relativ rigid.

Personal, editez constant fisierele de pe camerele Sony A9II si RX100V pe iPAD si performanta este solida, dar lipseste suprafata mare de desfasurare, iar aici intervine monitorul PD3420Q de la BenQ. O sa va povestesc experienta cu el in randurile urmatoare.

Specificatii Cheie BenQ PD3420Q

  • Diagonala de 34 inch in format 21:9;
  • Rezolutie: 3440 x 1440 pixeli;
  • Densitate de 109 pixeli pe inch;
  • Intensitatea luminoasa: 350 niti, iar un maxim de 400 niti ( Certificare HDR 400 );
  • Panou IPS pe 8 biti;
  • Contrast nativ: 1 : 1000;
  • Timp de raspuns: 5 ms;
  • Rata de refresh: 60 Hz;
  • Hub USB 3.2 cu 3 porturi ( downstream ) si 1 port ( upstream );
  • Boxe 2 x  2.5 W;
  • Porturi: 2 x HDMI 2.0 – 1 x Display port 1.4 – 1 x USB-C ( Power Delivery 65W );
  • Pixel pitch: 0.232‎ mm;
  • Gamut culoare: acopera 100% din sRGB si 95% din DCI-P3;
  • Moduri afisare: Animation, CAD/CAM, Darkroom, DICOM, HDR, Low Blue Light, M-Book, Rec.709, sRGB, User;
  • Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
  • Ajustare pe inaltime de 150 mm.
  • Consum maxim: 50W;
  • Greutate: 9,6 kg;
  • Dimensiuni: 445.3 mm – 595.4 mm x 825.8 mm x 244.3 mm.

Prezentare Setup

Se poate vedea mai sus selectia de porturi de la monitorul PD3420Q.

Monitorul in toata maretia sa.

Monitorul se inalta suficient cat sa poti folosi iPAD-ul ca monitor secundar.

Am conectat setul de periferice Pebble Keys 2 + Pebble Mouse 2 si suntem gata de treaba.

Evident ca am instalat o multime de aplicatii pe iPad Pro ( suita adobe – Affinity pt iPad – DaVinci Resolve – FinalCut si multe altele.

Am incarcat continutul foto-video pentru editat si incepe treaba.

Utilizare

Noile monitoare BenQ cu conectivitate USB-C este de folos pentru conectarea monitoarelor atat pe Windows ( USB-C cu AltMode ), cat si pe MacOS. Avantajul principal este ca poti furniza semnal video, cat si alimentare dispozitivelor compatibile. In cazul lui BenQ PD 3420Q, portul USB-C este capabil sa ofere semnal video, cat si alimentare de pana la 65W. In acest fel, ai nevoie doar de un singur cablu pentru semnal video si alimentare, pentru un birou cu un fir in minus. Daca tot am pe mana monitorul si un iPad Pro cu M2 de la Apple, am zis sa incerc sa si editez pe un monitor extern. Totusi, pana acolo va reamintesc cateva lucruri despre PD3420Q:

  • Vine cu un panou IPS excelent care are performante bune ca acoperire de gamut in masuratori cu spectometrul.

Valorile DeltaE si gamuturile de culoare acoperite de panoul monitorului.

  • Vine cu o constructie solida, consum mic de curent si permite videografilor sa acomodeze mult timeline pe panoul de 34 inch.
  • Varietatea de conectivitate ajuta orice utilizator indiferent ca esti posesor de laptop / desktop sau orice tip de Apple.
  • Formatul de imagine 21:9 este de ajutor in special videografilor sau chiar unui grafician / arhitect.
  • Isi poate gasi locul pe biroul unui fotograf de natura care trage des panorame si ajunge sa faca composituri din acestea.

Experienta de editare pe un iPad Pro este una buna, chiar daca nu te folosesti de intregul spatiu de afisare. Avand un monitor de acest fel, functionalitatea de conectare USB-C este doar inca un mod de conectare pe langa HDMI si DisplayPort care se presupune ca sunt deja utilizate pe un laptop/desktop cu Windows. CaptureOne Mobile iti permite sa te misti mai rapid cand editezi versus diagonala ecranului de tableta. La fel si editarea video-urilor de tip reel / lung metraj beneficiaza de avantaje clare pe un ecran mai mare. Per total, recomand sa alegeti un monitor cu conectare USB-C, ca nu stiti cand si la ce aveti nevoie sa il mai conectati.

Concluzie

BenQ PD3420Q s-a inteles foarte bine cu iPad Pro-ul, chiar daca rapoartele de imagine nu prea s-au potrivit. Extinderea spatiului de lucru de la ~11 inch diagonala la ~27 inch utilizabili ajuta enorm pentru editarea fotografiilor si chiar pentru editare video. Conectivitatea este fara repros, iar puterea de procesare din Apple M2 nu a dat probleme cand am editat fotografii RAW la rezolutie de 24 megapixeli pe un monitor extern suplimentar.

Ajuta enorm sa ai un monitor cu conectivitate USB-C pe birou, chiar daca nu ai Laptop Apple, va merge pe unul actual cu Windows sau chiar pe smartphone-uri. Te poti bucura chiar si de Samsung Dex cu dispozitivele Galaxy sau alte modele de la alti producatori. Chiar daca nu vei dori un raport de imagine 21:9, posibil sa te ajute chiar si un PD2705U ( cel mai accesibil din gama – vezi review ). Pretul lui PD3420Q este cuprins intre 3500 si 4000 lei. Un pret excelent pentru ceea ce ofera.

Monitoarele din seria BenQ PD si BenQ SW sunt disponibile pentru achizitie de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta )Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogulVa multumesc!

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut