,

BenQ PD2705U Review – Echilibrul intre rezolutie 4K – Panou de calitate si Buget

Share

A trecut ceva vreme de cand nu am mai testat un monitor Benq, ultimul revizuit fiind modelul PD2725U ( vezi material ). Totusi, astazi va voi vorbi despre modelul PD2705U care este tot un monitor cu panou IPS 4K, gata de lucru pentru designerii si fotografii care il aleg companion alaturi de laptopul preferat cu Windows sau, de ce nu, alaturi de un MacBook Pro la care se poate conecta cu USB-C pentru semnal si alimentare.

 

 

Diagonala de 27 inch are 110 mm de ajustabilitate pe inaltime, meniurile pot fi controlate prin puck-ul BenQ G2 cu care ne-au obisnuit, iar luminozitatea maxima este de ~250 niti care arata clar ca este un monitor de folosit la interior unde lumina puternica nu prea are ce cauta. Fata de modelul de mai sus, acesta face parte dintr-o serie mai accesibila si orientata catre cei care vin de la un monitor de 24 inch din 2014 sau chiar de la propriul  BenQ sw240 – vezi review .

 

Despre calibrare alaturi de noile echipamente Calibrite ( mic tutorial de calibrare inclus ).

 

Este un monitor de noua generatie care ofera echilibru intre calitatea imaginii, buget si rezolutie. Conectivitatea HDMI 2.0 cu DP 1.4 nu este deloc rea, iar hub-ul USB a evoluat si el la standardul 3.2 acum.  Monitorul l-am testat alaturi de vechiul SW2700PT pentru a vedea ceva diferente intre un BenQ de 2015 si unul de 2023. Pe langa asta, am scos noile echipamente de masura si calibrare de la Datacolor si X-Rite pentru a va arata ce poate panoul. Mai multe detalii despre acest PD gasiti in randurile urmatoare.

 

 

SPECIFICATII BENQ PD2705U

 

  • Diagonala de 27 inch in format 16:9;
  • Rezolutie: 3840 x 2160 pixeli;
  • Densitate de 163 pixeli pe inch;
  • Intensitatea luminoasa: 250 niti, iar un maxim de 350 niti;
  • Panou IPS pe 8 biti;
  • Contrast nativ: 1 : 1200;
  • Timp de raspuns: 5 ms;
  • Rata de refresh: 60 Hz;
  • Hub USB 3.2 cu 3 porturi ( downstream ) si 2 port ( upstream );
  • Boxe 2 x  2.5 W;
  • Porturi: 1 x HDMI 2.0 – 1 x Display port 1.4 – 1 x USB-C ( Power Delivery 65W );
  • Pixel pitch: 0.182‎ mm;
  • Gamut culoare: acopera 100% din sRGB si 95% din DCI-P3;
  • Moduri afisare: Animation, CAD/CAM, Darkroom, DICOM, HDR, Low Blue Light, M-Book, Rec.709, sRGB, User;
  • Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
  • Puc BenQ G2 pentru navigare rapida prin meniuri;
  • Consum maxim: 27W;
  • Greutate: 9,3 kg;
  • Dimensiuni: 365.7 mm x 614 mm x 86 mm.

 

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cam asa se prezinta cutia si continutul acesteia.

In cutie se gaseste puck-ul de control si navigare prin meniuri.

Manuale, sticker energetic si cablurile de HUB USB si DP la DP se mai gasesc.

Capacul de organizare a cablurilor este si el prezent.

Cam asa se prezinta baza monitorului.

Are picioare cauciucate la baza, pe langa plate-ul metalic.

Urmatorul este stand-ul cu ajustare pe inaltime si prindere VESA.

Acesta se prinde cu un singur surub de baza metalica.

Iata conectivitatea completa a lui Benq PD2705U.

Portul de alimentare ( sursa este inclusa in panou ).

Piciorul monitorului are un organizator de cabluri.

Pe spatele panoului exista 3 butoane + 1 Joystick de navigare.

Totusi, cu ajutorul puck-ului se fac cel mai simplu modificarile.

Spatele panoului si prinderea VESA.

Rama ecranului este subtire pe 3 laturi, iar in partea de jos are ~3 cm.

Nu doar spatele monitorului are conectivitate, pe lateral se observa 1 x USB 3.2 + USB-C cu 60W si jack-ul de 3.5 mm.

Monitorul are un profil rezonabil, nu este cel mai subtire, dar arata bine.

Cam asa se prezinta BenQ PD2705U gata de treaba.

Este o prezenta minimalista pe masa de lucru.

 

PRIMELE IMPRESII

 

 

  • Monitorul PD2705U vine cu un design diferit fata de seria SW, acesta fiind un monitor mai focusat pe un estetic minimalist la exterior care da bine pe mai multe birouri. Vine cu un stand rotunjit care este prezent, in general, pe o gama larga de monitoare de design. Carligul de organizat cabluri compenseaza lipsa cercului din picior. Ramele panoului sunt mici fizic, dar pixelii nu incep sa afiseze chiar din margine, monitorul avand in panou o mica rama inclusa doar in partea de jos ( 3 cm ). Ma bucur sa vad prezent printre accesorii pucul BenQ G2 care ofera o viteza/usurinta de navigare prin meniuri si setari. Acest monitor PD vine cu o constructie solida pe birou, alaturi de o ajustabilitate de 110 mm din stand pe inaltime, rotatie si inclinatie pentru adaptarea la orice spatiu de lucru.

 

 

  • Instalarea se face foarte rapid si nu dureaza mai mult de 15 minute de la prinderea surubului bazei pe picior si atasarea panoului cu prinderea rapida. Conectivitatea este laudabila la un monitor de acest calibru, avem USB A de tip 3.2 in spate si pe lateral, cat si jack 3.5 mm cu USB-C. Pe spate avem, iarasi, USB-uri si DP 1.4 si HDMI 2.0. Nu ii lipseste nimic acestui monitor pentru utilizarea celor care detin laptop/desktop cu Windows sau MacBook Pro / Mac Mini cu procesoare APPLE M. Este un monitor potrivit pentru cei care vor rezolutie 4K in 27 de inch alaturi de un pret mai atractiv. Vad acest monitor util si pentru fotografii/videografii care vor sa ia mai in serios editarea si colorizarea materialelor.

 

 

  • Constructia lui BenQ PD2705U este solida si asamblarea pare, si ea, la un nivel la care te astepti de la un producator experimentat de monitoare. Baza este metalica, acoperita cu plastic, la fel si piciorul care se simte solid si metalic. Panoul este integrat intr-o carcasa solida din plastic si metal langa care a fost integrata sursa de alimentare. Panoul are greutate la manevrare, dar se simte bine. Design-ul este unul cu colturi rotunjite, margini slefuite si suprafete mate placute la atingere. BenQ au facut si design-ul sa fie placut ochilor de om creativ, antrenat ( nu doar panoul IPS ).

 

 

Meniuri

 

Am intrat si printre meniuri sa descopar optiuni ascunse si iata ce setari si parametri am descoperit:

 

 

 

Navigarea prin meniuri se face usor din joystick, dar exponential mai facil si confortabil din Puck-ul BenQ G2. Monitorul vine cu multe moduri de afisare: Animation, CAD/CAM, Darkroom, DICOM, HDR, Low Blue Light, M-Book, Rec.709, sRGB si Personalizabile. Se pot programa custom pana si butoanele de pe puck. Pe langa acestea, exista moduri de balans de alb, ajustare pentru audio si multi alti parametri.

 

 

 

 

CALIBRAREA SI PERFORMANTA PANOULUI

 

 

BenQ PD2705U necesita o ajustare cu ajutorului unui calibrator dedicat, dar si o masura de performanta a panoului. Modelul de calibrator folosit este  X-Rite i1 Studio care a calibrat toate modelele de BenQ testate pana acum. Iata cateva observatii legate de calibrarea monitorului:

 

  • Inainte de orice calibrare, trebuie sa avem monitorul pornit de minimum 30-45 de minute;
  • Resetarea setarilor din fabrica trebuie efectuat;
  • Calibrarea a fost facuta la o luminozitate de 250 niti, iar temperatura de culoare setata este de 6500K;

 

Panoul vine cu o tenta usor verzuie si este mult prea rece, dar dupa calibrare, monitorul are un contrast mai accentuat si culori mai vibrante. Dupa aceasta calibrare am facut si o serie de masuratori ale panoului si iata ce a iesit:

 

Partea de masuratoare de gamut ne arata clar ca panoul acopera 77% din Adobe RGB si 76% din DCI-P3.

sRGB este acoperit in proportie de 99%.

Uniformitatea de luminanta este rezonabila la modelul primit.

La fel pot sa zic si de uniformitatea culorilor.

Masuratoarea DeltaE ne arata ca monitorul este capabil de valori medii de 1.2.

O valoare excelenta de deviatie a culorii pentru un astfel de panou.

 

 

Editand o saptamana alaturi de BenQ PD2705U nu pot sa zic ca am sesizat ca ar fi inferior fata de BenQ SW2700PT, are pana si hub-ul usb lateral. Pe partea de calitate a imaginii aceste doua monitoare sunt similare odata calibrat PD-ul. Rezolutia 4K in cei 27 inch ofera imagini mai clare fata de actualul BenQ. Vazand si performantele obtinute de panou, pot sa zic ca merita atentia voastra acest model, asta daca va doriti un 27 inch cu rezolutie 4K la un pret mai accesibil fata de fratele mai mare PD2725U ( vezi review ).

 

CONCLUZIE

 

 

BenQ PD2705U ofera speranta celor care vor un panou de 27 inch cu rezolutie 4K la un pret echilibrat in raport cu dotarile. Masurand panoul am putut sa va arat ca acesta ofera acoperire de gamut rezonabila, uniformitate impresionanta si valori DeltaE medii de sub ~1.5. Toti acesti parametri imi ofera incredere sa recomand monitorul pentru fotografi si graficienilor care au un buget mediu, dar vin cu un set de pretentii mari de culoare/conectivitate si constructie. Monitorul poate fi folosit alaturi de sisteme cu Windows sau MacOS. Pot sa zic ca acest monitor livreaza echilibrul optim de dotari si performante afisate pentru anul 2023. Te poti baza ca iti arata culorile corecte dupa o calibrare cu echipament specializat ( toate monitoarele se calibreaza! ).

 

Recomand monitorul fotografilor care nu au mai schimbat monitorul de 5-7 ani si au nevoie de culori mai bune si conectivitate mai capabila odata cu schimbarea laptopului/desktop-ului vechi. Il vad ca un monitor bun si pentru grafica/design si, de ce nu, CAD-CAM.

 

 

Am facut si pe youtube un material cu alegerea optima a monitorului. Enjoy.

 

Monitorul BenQ PD2705U este disponibil in Romania la un pret mediu de ~2600 lei, un pret rezonabil pentru ceea ce ofera. Acest model este in stoc pe rafturile din Romania. Toata seria BenQ SW/PD se poate achizitiona de la F64 ( vezi oferta )PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta )Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogulVa multumesc!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut