Kingston KC3000 este un SSD PCIe 4.0 care a sosit in varianta de 2 TB pentru a fi testat. Am demonstrat si in trecut ca nu ai nevoie de SSD rapid ca sa editezi fotografii ( vezi material ), dar in randurile urmatoare va voi arata alte scenarii utile in care un SSD rapid ca acesta va ajuta un fotograf/videograf.
Familia KC3000 este o evolutie de la seria KC2500 ( vezi material ) si a sa interfata PCIe 3.0. Noua interfata ofera utilizatorilor performanta mai buna odata ce au placa de baza compatibila cu PCIe 4.0. Totusi, compatibilitatea nu este totul, este necesar sa fie si nevoie de o asa performanta.
Ca tot am mentionat performanta, aceasta se imparte in viteza si durabilitatea NAND-rilor la scriere. Viteza de scriere si citire pentru modelul de 2 TB este de 7000 MB/s la scriere si la citire. In functie de capacitate, aceste viteze sunt usor alterate. Modelul de 4 TB are performante identice, iar modelul de 1 TB scrie cu ”doar” 3900 MB/s. Pe partea de durabilitate a memoriilor NAND, acestea suporta scrieri de maximum 1600 TB de scriere ( indicele TBW din specificatii ).
Kingston KC3000 are multa concurenta pe piata SSD-urilor PCIe 4.0, iar dintre acestea enumar: Samsung 990 Pro / Sabrent Rocket 4 Plus / Kioxia Exceria Pro / Seagate FireCuda 530 si multe altele. In randurile urmatoare am sa va arat cum performeaza acest KC3000.
Specificatii cheie Kingston KC3000
- Ideal pentru PC-uri desktop, stații de lucru și sisteme HPC;
- Interfață: NVMe PCIe Gen 4.0 x4;
- Memorie NAND 3D TLC;
- Controller: Phison E18;
- Format: M.2 2280;
- Disponibil in capacitati de 500GB, 1TB, 2TB si 4 TB;
- Criptare: AES-XTS 256bit
- Citire/scriere secvențială a datelor la 7000 MB/s la scriere si citire pentru modelul de 2 TB;
- Cantitate totală scrisă (Total Bytes Written – TBW): 1600 TB la modelul de 2 TB;
- Dimensiuni: 80 mm x 22 mm x 3.5 mm;
- Greutate: 8 grame;
- Garantie 5 ani de zile.
Inspectie Vizuala
Asa arata ambalajul lui KC3000.
Cam asa arata KC3000 pe fata si pe verso.
La pachet cu KC3000 vine si o licenta de True Image HD pentru clonari/migrari sisteme OS.
Asa arata interfata NVME.
Dupa eticheta metalica a lui KC3000 gasim un controller Phison E18, alaturi de NAND-uri de la Kingston.
KC3000 este gata de treaba.
Scenarii de utilizare
Kingston KC3000 poate fi folosit in special pentru sisteme care sunt folosite la editare de continut ( editare foto de mare rezolutie si editare video 4K/6K/8K ) – randare continut ( arhitectural – grafica – 3D – animatie ) + la sisteme de gaming cu pretentii si componente high-end. Este genul de SSD care nu ar trebui sa lipseasca dintr-un laptop sau desktop care produce si editeaza continut vizual. Seria KC3000 de la Kingston este disponibila in capacitati de 1 / 2 si 4 TB care se dovedesc a fi cele mai utile pentru aceasta linie de lucru.
Daca ar fi sa intru in detalii vizavi de scenariile de utilizare, iata cam la ce ar fi util modelul KC3000 de 2 TB:
- Viteza mare de transfer intre doua SSD-uri NVME;
- Transferurile multiple de 1/2 GB/s sunt acum mult mai realizabile;
- Unitate cache pentru workstation-uri de editare video si randare arhitecturala;
- Merge folosit intr-un rack extern cu Thunderbolt 3 pentru viteze maxime alaturi de laptopul preferat;
- Poate fi folosit in RAID 1 pentru cei care vor back-up inclusiv la SSD-ul de lucru;
Performanta
Performanta SSD-urilor PCIe 4.0 nu este tocmai fara dezavantaje, asta pentru ca aceste modele performante nu sunt usor de racit. KC3000 a venit fara racire in pachet si este nevoie de una pasiva de la producatorii placilor de baza sau de pe piata third-party. Kingston nu este un SSD usor de racit, asta datorita interfetei PCIe 4.0 rapide care incalzeste cipurile si controller-ul destul de tare. Iar dupa un punct, performanta scade pentru a evita supraincalzirea.
Multe dintre laptopuri nu au racire, iar instalarea unui SSD Gen 4.0 ar fi mai mult decat problematica. Temperatura in IDLE a fost de cam ~30 grade cu SSD racit versus 32 grade fara racire. In load maxim ssd-ul produce aproape 80 grade fara racire si cu racire ramane pe la un 65 de grade. Totul la un ambient de 21.2 grade celsius.
Pe partea de performanta in cifre am testat KC3000 de 2 TB si iata ce a iesit:
CrystalDisk si ATTO ofera cifre apropiate de cele declarate de producator.
Performanta bruta este acolo.
Programul AJA este ceva mai conservator.
Concluzie
Kingston KC3000 de 2 TB este un SSD incapator, performant exact cat declara producatorul atat pe citire, cat si pe scriere. Totusi, nevoia unui fotograf/videograf de astfel de viteze nu este necesara in cazul unei lipse de multi-tasking serios. Editarea foto abia daca consuma ocazional scrieri de 500 MB/s in timp ce editarea ajunge pe la 900-1100 MB/s. Totusi, prezenta unui SSD rapid si mai ales durabil este bine-venita in orice sistem desktop sau laptop performant de editare.
Kingston KC3000 este un SSD solid, durabil, cu o multime de concurenta si un pret fluctuant. La momentul redactarii pretul mediu pentru modelul de 2 TB este de ~700 lei. Pret rezonabil pentru ceea ce ofera. SSD-urile Kingston sunt disponibile in Romania la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).