,

Am testat noul ViewSonic VP2756 – Un panou performant pentru fotografi si designeri

Share

Viewsonic este un producator de monitoare care a intrat recent si pe piata modelelor de editare foto. Noul model ViewSonic VP2756-4K a fost lansat in urma cu cateva saptamani si se prezinta a fi un panou de 27 inch optim pentru editare foto. Asta datorita rezolutiei si panoului IPS cu 350 niti luminozitate maxima. Pe site-ul producatorului nu se gasesc procente de acoperire ale gamuturilor uzuale de culori, dar voi testa panoul si voi ilustra cifrele reale. Diagonala de 27 inch cu rezolutie 4K ofera o densitate mare de pixeli pentru cei care vor claritate mare. VP2756-4K face parte din seria profesionala de monitoare ColorPro de la ViewSonic. Acest model intra in competitie  directa cu modele DELL U2718/20Q.

 

 

Panoul IPS  al acestui VP  este unul de 8 biti in mod nativ care mai mult ca sigur sa acopere ~80%  din spatiul Adobe RGB. Suprafata panoului este mata pentru a minimiza reflexiile. Pentru conectivitate producatorul include HDMI 2.0, DP 1.4 si power delivery de 60W prin USB-C. Exista chiar si un hub USB pentru calibrator si tableta grafica. ViewSonic VP2756-4K este orientat catre designeri – fotografi si videografi care vor rezolutie mare intr-o diagonala normala. Este un monitor de clasa medie care va putea fi folosit in scenarii unde culorile sunt importante, dar trebuie sa existe un balans optim cu pretul de achizitie. L-am testat pentru cateva zile la editare foto si i-am masurat panoul ca sa vedeti inainte de achizitie daca merita atentia voastra.

 

 

Specificatii ViewSonic VP2756-4K

 

  • Diagonala de 27 inch in format 16:9 ;
  • Rezolutie: 3840 x 2160 pixeli;
  • Intensitatea luminoasa: 350 niti;;
  • Panou IPS pe 10 bit (8 bit + A-FRC);
  • Contrast nativ: 1 : 1000;
  • Timp de raspuns: 5 ms;
  • Rata de refresh: 60 Hz;
  • Hub USB 3 cu 2 porturi;
  • Boxe 2 x  2 W;
  • Porturi: 1 x HDMI 2.0 – 1 x Display port 1.4 – 1 x USB-C ( 60W Power Delivery );
  • Pixel pitch: 0.1554 mm;
  • Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
  • Consum maxim: 122W ( tipic 42 W ) – Clasa E de consum;
  • Greutate: 6.9 kg;
  • Dimensiuni: 613.0 x 410.0~540.0 x 215.0.

 

Inspectie Vizuala

 

ViewSonic VP2756-4K vine intr-o cutie standard, semi-asamblat cu protectie adecvata impotriva curierilor :).

Monitorul vine cu un plic in care se gasesc brosuri nu si raportul de calibrare.

Exista si o cheita pentru blocarea ajustarii pe inaltime, ceva nou la un monitor de editare foto.

Si cablurile prezente in cutie: 1 x HDMI – 1 x USB-C + Cablu HUB USB.

In cutie se gaseste prima data stand-ul de monitor care are pe interior 7 picioare din cauciuc.

Pe partea de detalii ale monitorului se mai remarca suportul VESA 100 x 100 mm + manerul de transport.

Asa arata si organizatorul de cabluri.

Una dintre cele 2 boxe de 2W.

Iata si partea de conectivitate care cuprinde: 2 x HDMI 2.0 + 1 x DP 1.4 si 3 x USB-uri.

Sursa de alimentare este interna si monitorul are un cablu standard.

Cele 5 butoane fizice ale lui ViewSonic VP2756-4K.

Rama monitorului este subtire, iar panoul mat.

Ajustarea monitorului pe inaltime se face din picior, la fel ca si inclinarea.

Rotirea este articulata de la baza.

Ajustarea pe inaltime ( minim vs maxim ).

ViewSonic VP2756-4K arata bine atat din spate cat si din fata.

Un design classic cu un picior despicat pentru organizarea cablurilor.

 

Primele Impresii

 

  • Simplitatea de instalare a lui ViewSonic VP2756-4K este binevenita. Monitorul vine semi-asamblat si tot ce trebuie sa faceti este sa atasati baza cu un surub. Pentru a il monta cu sistemul VESA 100 x 100 mm in perete sau pe suport special trebuie sa desfaceti cele 4 suruburi. Despachetarea si instalarea se fac in maxim 5 minute. Dupa despachetare am putut sa vad exact cat de bine este construit. Baza si piciorul sunt metalice, iar carcasa exterioara a panoului este din plastic semi-rigid si mat. Glossy este doar o mica parte a bazei. Rama este subtire, iar calitatea generala a asamblarii este buna ( nimic iesit din norma ). Nu este un monitor fragil si nici nu vine cu suprafete neslefuite. Ajustabilitatea panoului se face usor si ofera o multime de libertate la rotire ( 90 grade stanga-dreapta ) si o ajustare pe inaltime de ~130 mm.

 

 

  • Dotarile lui ViewSonic VP2756-4K  ii permit sa fie utilizat intr-o gama larga de scenarii. Rezolutia 4K ofera libertate de creatie pentru afisat si prelucrat continut UHD. Conectivitatea HDMI 2.0 este binevenita, iar portul USB-C cu Power Delivery ofera o utilizare cat mai simpla posesorilor de macbook-uri/Mac Mini. Hub-ul USB permite conectarea tabletei grafice pentru designeri si a unui calibrator pentru pregatirea panoului de lucru. ViewSonic VP2756-4K este un monitor echilibrat ca dotari si este orientat celor care au nevoie de rezolutie intr-un panou peste medie. Toate acestea fiind livrate la un pret sub dotarile concurentei. Ca prima impresie acest ViewSonic VP pare sa fie ce trebuie si sa fie o concurenta buna pentru DELL si BenQ PD.

 

 

  • Meniul si navigarea printre acestea se face prin clasicele butoane intr-un mod usor. Totusi mi-ar fi placut sa vad un joystick si o interfata  a meniurilor mult mai aratoasa ( daca tot este monitor de designeri ). Am navigat meniurile si iata ce am descoperit interesant:

Optiunile de ajustare manuala a imaginii.

Ajustarile de imagine a culorilor in profilul custom. O multime de optiuni.

Optiunile de afisare pentru fotografi si designeri includ moduri pentru Animatie, CAD si Editare Video.

Meniul este plin de optiuni.

 

 

Calibrarea si Performanta Panoului

 

ViewSonic VP2756-4K ca si alte monitoare testate necesita o ajustare cu ajutorului unui calibrator dedicat, dar si o masura de performanta a panoului. Doar in acest fel ma incumet sa fac recomandari de monitoare, pentru a fi sigur ca o sa fiti satisfacuti. Modelul de calibrator folosit este X-Rite i1 Studio care a calibrat toate monitoarele testate pana acum. Iata cateva observatii legate de calibrarea monitorului:

 

  • Inainte de orice calibrare, trebuie sa avem monitorul pornit de minim 30-45 de minute;
  • Resetarea la setarile din fabrica trebuie efectuat;
  • Calibrarea a fost facuta la o luminozitate de 250 niti, iar temperatura de culoare setata este de 6500K;
Calibrarea Monitorului

 

Inainte sa calibrez panoul acesta a venit cu o tenta usoara de magenta si un punct de alb destul de rece, dar dupa calibrare monitorul are un contrast mai accentuat si culori subtil mai intense. Monitorul a venit din fabrica destul de ok, dar asta este valabil doar pentru exemplarul primit la test. Pe partea de calibrare Viewsonic ofera o aplicatie numita ColorBration+. Am instalat-o si iata ce am descoperit:

 

Vine cu mod basic si avansat.

Asa arata interfata.

Calibrarea software din aplicatie.

Aplicatia este interesanta, dar tot calibrarea hardware o prefer.

 

Masurarea panoului

 

Gamutul de culoare Adobe RGB este decent, cam in linie cu asteptarile.

Suspect totusi ca Viewsonic nu se lauda pe site cu procentele.

Luminozitatea maxima livrata este de ~412 niti si contrastul este de ~820 : 1.

Luminozitatea este in specificatiile producatorului, dar contrastul exemplarului primit nu ajunge la ~1000 : 1.

Uniformitatea panoului este mai buna decat ma asteptam. Toate zonele sunt extrem de uniforme mai ales la 50% luminozitate.

Uniformitatea luminantei este si ea mai buna ca la monitoare mult mai scumpe.

Valorile DetlaE de deviatie ale culorilor sunt bune spre excelente.

Panoul obtine o medie de 0.85 in toata gama masurata mai sus.

 

 

Concluzie

 

VP2756-4K de la Viewsonic s-a dovedit a fi un monitor echilibrat. Panoul IPS cu suport nativ pe 8 biti este uniform si livreaza acoperire de sRGB si Adobe RGB peste medie. Rezolutia 4K ofera claritate mare si spatiu de lucru suficient pentru programele de editare foto si video. Prin meniuri se gasesc profile de afisare utile pentru CAD, Design Grafic, Editare Foto si Video. Dovada clara ca acest monitor se potriveste unei sfere mai largi de profesii creative. Pe partea de conectivitate monitorul livreaza un set de porturi care permit utilizarea optima pe Windows sau MacOS. Constructia este si ea una buna pentru clasa medie de monitoare. Ajustabilitatea + usurinta de asamblare contribuie si ele la o experienta placuta de utilizare.

 

Ce nu mi-a placut totusi la acest monitor sunt meniurile si acoperirea de doar ~79% a spatiului Adobe RGB. In rest pot sa recomand VP2756-4K cu incredere celor care cauta un monitor de 27 inch cu rezolutie 4K si pret sub ~3000 lei.

 

 

 

 

Viewsonic VP2756 este disponibil si in varianta 2K si in varianta 4K ( cea testata ). Pretul de pe site-ul oficial Viewsonic este de ~515$, iar pe piata din Romania asta s-ar traduce printr-un pret maxim de ~2700 lei. Un pret decent pentru ceea ce ofera, iar ulterior ma astept ca aesta sa se stabilizeze pe la ~2500 lei ( cu mult sub concurenta DELL ). Varianta 2K va fi disponibila pe la ~2000 lei cand isi va face aparitia pe rafturile de la noi. In acest moment puteti cumpara monitoarele ViewSonic VP de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta )CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului. Multumim!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

 

 

 

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut