Monitorul BenQ PD2725U este primul din seria PD sosit la o scurta analiza si testare recent. Seria PD de la BenQ este dedicata pentru graficieni, dar si pentru fotografi/editori. Dupa testarea BenQ SW321C ( vezi review ) si SW240 ( vezi review ) pot sa incep sa explorez fara griji seriea PD. BenQ PD2725U este un monitor 4K care vine cu conectivitate Thunderbolt 3 ( 2 porturi ) pentru a fi la fel de utilizabil si pe ecosistemul Apple. Poate fi un monitor care va da mai mult spatiu de lucru pentru posesorii de MacBook Air/Pro cu M1 sau chiar si alaturi de Mac Mini M1.
Rezolutia 4K a panoului IPS mat ofera o densitate de 163 pixeli per inch la diagonala de 27 inch. Imaginile pot avea o luminozitate maxima de 250 niti, iar maximul se apropie de 400 niti, iar pentru asta monitorul a primit certificare HDR400. Panoul este Calman Verified si Validat Pantone lucru care ofera putina incredere mai mult decat afirmatiile specificatiilor de pe hartie. O sa va arat si analiza panoului pentru a vedea exact daca procentele de acoperire de gamut sunt la un standard multumitor. BenQ PD2725 este un monitor dedicat pentru designeri de grafica si fotografi, dar asta nu inseamna ca nu poate fi folosit la lucrul cu culorile in orice alt domeniu. Modelul de fata fiind varful de gama din seria PD.
Mai joc am listat specificatiile cheie ale monitorului, iar in randurile care urmeaza o sa va prezint cam de ce este capabil panoul.
Specificatii BenQ PD2725U
- Diagonala de 27 inch in format 16:9;
- Rezolutie: 3840 x 2160 pixeli;
- Densitate de 163 pixeli pe inch;
- Intensitatea luminoasa: 250 niti, iar un maxim de 400 niti ( HDR 400 ) ;
- Panou IPS pe 10 biti;
- Contrast nativ: 1 : 1200;
- Timp de raspuns: 5 ms;
- Rata de refresh: 60 Hz;
- Hub USB 3.1 cu 2 porturi ( downstream ) si 1 port ( upstream );
- Boxe 2 x 2.5 W;
- Porturi: 2 x HDMI 2.0 – 1 x Display port 1.4 – 2 x Thunderbolt ( Power Delivery 65W );
- Pixel pitch: 0.182 mm;
- Gamut culoare: acopera 100% din sRGB si 95% din DCI-P3;
- Arie de afisare: 708.48 x 398.52 mm;
- Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
- Puc BenQ G2 pentru navigare rapida prin meniuri;
- Consum maxim: 44W;
- Greutate: 5.6 kg cu parasolar;
- Dimensiuni: 614.8 mm x 449.8 mm x 255.8 mm.
Inspectie Vizuala
In cutie se gaseste si „traditionalul” raport de calibrare si uniformitate pentru panou.
Exista si un manual de instalare rapida.
La categoria accesorii se gaseste si puck-ul G2 care permite navigarea prin meniuri si schimbarea rapida a profilelor de afisare.
In punga cu accesorii se gaseste cablu de alimantare, Thunderdolt 3 si HDMI/Display Port.
Monitorul vine cu o gama variata de conectori care ofera flexibilitate de utilizare in orice scenariu de uz.
Standul lui BenQ PD2725U este din doua bucati.
Ajustarea pe inaltime are ~150 mm, iar pe spate se gaseste si un carlig de plastic pentru organizarea cablurilor.
Pe spatele panoului se gaseste si montura VESA.
Pe spatele panoului are 3 butoane si un joy-stick pentru navigare prin meniuri.
Conectorii Thunderbolt 3 sunt separati de restul.
BenQ PD2725U poate fi conectat la calculatoare prin HDMI 2.0 ( 2 porturi ) si un DisplayPort 1.4.
Cam asa arata ajustarea pe inaltime data de cei 150 mm de ajustabilitate.
Capacul care mascheaza cablurile permit o estetica mai placuta in spatiu deschis.
Rama fizica a monitorului este mica, dar la ea se adauga cea neagra a panoului.
Primele Impresii
- Monitorul PD2725U vine cu un design diferit fata de seria SW, acesta fiind un monitor mai focusat pe un estetic minimalist la exterior care da bine pe orice birou. Pe langa asta cine cu un stand rotunjit care este prezent in general pe o gama larga de monitoare de design. Carligul de organizat cabluri compenseaza lipsa cercului din picior. Ramele panoului sunt mici fizic, dar pixelii nu incep sa afiseze chiar din margine, monitorul avand in panou o mica rama inclusa. Totusi ma bucur sa vad pucul BenQ G2 care ofera o viteza/usurinta de navigare prin meniuri si setari. Acest monitor PD vine cu o constructie solida pe birou alaturi de o ajustabilitate de 150 mm din stand pe inaltime, rotatie si inclinatie pentru adaptarea la orice spatiu de lucru.
- Instalarea se face foarte rapid si nu dureaza mai mult de 15 minute pana se asambleaza standul si se instaleaza in spatiul de lucru. Pe partea de dotari acest PD vine cu HUB USB in spate si nu are inclus cititor de carduri SD. Partea de conectica este echilibrata si ofera o multime de posibilitati de conectivitate si utilizare atat pe Windows cat si pe MacOS ( MacBook sau Mac Mini ). Este un monitor potrivit pentru cei care vor rezolutie 4K in 27 de inch alaturi de un pret mai atractiv. Vad acest monitor util si pentru fotograf/videografi care vor sa ia mai in serios editarea si colorizarea materialelor.
Calibrarea si Performanta Panoului
BenQ PD2725U necesita o ajustare cu ajutorului unui calibrator dedicat, dar si o masura de performanta a panoului. Modelul de calibrator folosit este X-Rite i1 Studio care a calibrat toate modele de BenQ testate pana acum. Iata cateva observatii legate de calibrarea monitorului:
- Inainte de orice calibrare, trebuie sa avem monitorul pornit de minim 30-45 de minute;
- Resetarea la setarile din fabrica trebuie efectuat;
- Calibrarea a fost facuta la o luminozitate de 250 niti, iar temperatura de culoare setata este de 6500K;
Panoul vine cu o tenta usor verziue si este mult prea rece, dar dupa calbrare monitorul are un contrast mai accentuat si culori mai vibrante. Dupa aceasta calibrare am facut si o serie de masuratori panoului si iata ce a iesit:
Pe partea de acoperire de gamut, monitorul ofera valori bune care nu vor limita editorilor si graficienilor.
Dupa 3 masuri consecutive am obtinut ~74/75% Adobe RGB ( o valoare cam joasa totusi ).
Valorile DeltaE medie ste de 1.03, aceasta fiind o valoare exceptionala pentru un monitor de sub 6000 Lei.
Uniformitatea culorilor este si ea buna in 8 din cele 9 zone de masura.
La luminozitate maxima se gaseste un sector mai problematic.
Uniformitatea Luma este excelenta atat la 50%, respectiv 100% de luminozitate.
Editand o saptamana alaturi de BenQ PD2725U nu pot sa zic ca am sesizat ca ar fi inferior fata de BenQ SW2700PT, dar am simtit lipsa HUB-ului USB prezent in lateral. Pe partea de calitate a imaginii aceste doua monitoare sunt similare odata calibrat PD-ul. Rezolutia 4K in cei 27 inch ofera imagini mai clare fata de actual-ul BenQ. Vazand si performantele obtinute de panou pot sa zic ca merita atentia voastra acest model, asta daca va doriti un 27 inch cu rezolutie 4K.
Concluzie
BenQ PD2725U ofera speranta celor care vor un panou de 27 inch cu rezolutie 4K la un pret echilibrat in raport cu dotarile. Masurand panoul am putut sa va arat ca acesta ofera acoperire de gamut decenta, uniformitate impresionanta si valori DeltaE medii de ~1. Toti acesti parametrii imi ofera incredere sa recomand monitorul pentru fotografi si graficienilor care au un buget foarte mediu, dar vin cu un set de pretentii destul de mare. Conectivitatea este bogata, iar adaugarea standardului Thunderbolt 3 va baga acest panou in atentia graficienilor care folosesc ecosistemul Apple. Per total acest PD este un monitor de calitate si echilibrat potrivit pentru cei care vor sa treaca la un nou nivel de precizie a culorilor. Tot ce ramane este sa va fie pe plac diagonala si rezolutia.
Monitorul BenQ PD2725U este disponibil in Romania la un pret mediu de ~5500 lei, acesta fiind varful de gama din seria PD. Acest model va fi disponibil in stoc incepand cu luna Iunie si in Romania. Pana atunci puteti sa vedeti putinele stocuri disponibile din seria SW/PD la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul. Va multumesc!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).