,

AOC U32U1 Review – Monitor editare cu exterior modelat de Porsche Design

Share

AOC U32U1 este un monitor IPS cu design exterior realizat cu ajutorul celor de la Porsche Design. Acest model vine cu o diagonala de 31.5 inch si certificare  DisplayHDR 600. Certificarea amintita indica faptul ca acest monitor are o luminozitate maxima de 600 niti, iar pe langa asta valoarea maxima a contrastului este de 1300 : 1. Panoul in sine nu este curbat, dar vine cu un timp de raspuns de 5 ms si o acoperire de pana la 97% din spatiul Adobe RGB. Finisajul panoului este mat, iar articularea acestuia se face cu ajutorul unei balamale cu dubla articulatie care are un design ingenios. Monitorul vine si cu boxe integrate, pentru cei ce vor asta ca dotare extra alaturi de un HUB format din 4 x USB 3.1.

 

 

 

 

AOC U32U1 este genul de monitor orientat catre graficieni, arhitecti, fotografi si videografi. Poate fi folosit si pentru redare de continut multimedia, iar cei care apreciaza design-ul aparte se vor bucura, mai ales doamnele si domnisoarele care vor un monitor performant, dar si aratos. In randurile urmatoare am sa intorc monitorul pe toate partile pentru a vedea exact cam de ce este capabil. Este primul monitor de editare AOC testat si sunt curios cum sta producatorul in acest segment.

 

 

Specificatii cheie AOC U32U1

 

  • Diagonala de 31.5 inch in format 16:9;
  • Rezolutie: 3840 x 2160 pixeli;
  • Densitate de 139 pixeli pe inch;
  • Intensitatea luminoasa: 600 cd/m2;
  • HDR: Vesa Certified DisplayHDR 600
  • Panou IPS pe 8+2 biti;
  • Contrast nativ: 1 : 1300;
  • Timp de raspuns: 5 ms;
  • Rata de refresh: 60 Hz;
  • Hub USB 3.1 cu 2 porturi ( downstream ) si 1 port ( upstream );
  • Porturi: 1 x HDMI 2.0 + 1 x 1.4 – 1 x Display port 1.4 – 1 x USB Type-C ( DP Alt Mode  );
  • Boxe: 2 x 2W + Jack Audio;
  • HUB USB: 4 x USB 3.1;
  • Pixel pitch: 0.1821 mm;
  • Gamut culoare: Acopera 97% din Adobe RGB, 130% din sRGB si 97% din DCI-P3;
  • Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
  • Consum maxim: 60 W;
  • Greutate: 14.43 kg cu parasolar;
  • Arie de afisare: 697,31 x 414,3 mm;
  • Dimensiuni: 414.25 x 718.15 x 277.5 mm.

 

Inspectie Vizuala

 

 

AOC U32U1 vine cu o cutie de mari dimensiuni cu minim de specificatii pe aceasta.

Am desfacut cutia monitorului si l-am gasit foarte bine ambalat/infoliat.

Vestea cea buna este ca este pre-asamblat si utilizatorul trebuie doar sa il desfaca si sa il bage in priza.

Alimentatorul monitorului este mare si seamana cu cel al unui laptop de gaming.

Din fata AOC U32U1 are o prezenta minima pe birou.

Din spate monitorul arata putin mai sofisticat.

Design-ul este compus dintr-un picior cu ajustare pe inaltime + modulul de conectivitate si articulare pe care se sprijina panoul.

Monitorul se poate folosi si in modul portret.

Profilul monitorului este unul nu tocmai subtire/compact.

In spatele panoului se gaseste un dreptunghi argintiu responsabil cu articularea panoului cat ( conectivitatea este inclusa in el ).

Panoul se roteste si inclina din articulatia prezenta intre ecran si modulul argintiu.

In partea de sus a lui sa gasesc 2 boxe de 2W.

Partea de jos gazduieste conectivitatea.

In stanga se gaseste HUB-ul USB, iar in dreapta iesirile video ( 2 x hdmi + DP ).

Controlul panoului se poate face cu ajutorului un joystick care dubleaza ca buton de On/Off.

Inaltimea panoului se face din picior.

Panoul este putin ridicat din carcasa, iar asta necesita o manevrare aparte mai cu atentie.

Picioarele nu doar ca arata bine, dar sunt si solide.

 

Meniuri

 

Implementarea meniului nu este printre cele mai aratoase, cei de la Studio F.A. Porsche ar fi trebui sa se implice si aici. Casutele de meniu sunt gri si destul de triste, dar macar navigarea printre acestea ramane usoara datorita joystick-ului. Iata cateva imagini reprezentative cu meniurile si optiunile acestuia:

 

 

Iconitele nu arata tocmai wow.

 

In setarile monitorului se gaseste un filtru de lumina albastra si setari de echilibrare a culorilor pe fiecare canal primar.

Optiunile de afisare HDR.

 

Detaliile despre setarile de panou.

 

 

 

Utilizare

 

 

AOC U32U1 este un monitor IPS cu o diagonala generoasa pentru a fi utilizat de catre designeri, fotografi si videografi. Raportul de 16 : 9 ofera spatiu generos de lucru pentru programele de editare video, dar si diagonala excelenta pentru vizionarea de filme. Am folosit monitorul aproximativ 10 zile, iar in tot acest timp am editat fotografii pe el in Capture One 21 ( vezi articol ). Pe langa editare foto am redactat si cateva articole si vizionat materiale video 4K. Panoul IPS mat reflecta prea putin lumina si ofera culori echilibrate. Am folosit monitorul pe profilul de imagine standard pentru un echilibru absolut pentru activitatile zilnice. Ajustabilitatea monitorului se face pe inaltime doar din picior, iar restul miscarilor de inclinare/rotatie se face din balamaua din spatele panoului. AOC U32U1 se poate adapta pe orice birou sau chiar monta pe un suport VESA 100 x 100 mm.

 

 

Partea de conectivitate monitorul sta destul de bine, acesta se poate conecta la laptopuri/deskop-uri prin HDMI/Display Port si USB-C. HUB-ul USB vine cu 3 porturi USB-A pentru conectarea calibratorului sau a HDD externe/cititoare de carduri. Portul galben de pe monitor ofera si incarcare rapida a telefonului la nevoie. Conectarea HUB la sistem se face cu un conector USB micro B. AOC U32U1 ofera conectivitate destul de buna alaturi de un set de boxe 2 x 2W care se aud putin mai rezonabil decat cele de pe laptop-uri, dar nimic grozav. Includerea difuzoarelor este apreciata, dar nu va bazati exclusiv pe ele.

 

 

 

AOC U32U1 vine cu o constructie metalica pentru picioare, iar carcasa si panoul de conectivitate este realizat din plastic. Cu toate aceste materiale monitorul tot cantareste ~14 kilograme. Calitatea asamblarii este si ea buna, dar monitorul nu prea este facut pentru a fi mutat des ( nu are maner ). Balamaua de rotatie a panoului din modul landscape in modul portret este solida, dar cand se face aceasta miscare apare un joc pe balamaua piciorului de rotatie stanga/dreapta. Articulatiile sunt solide, dar nu recomand sa le bruscati. Panoul in sine este destul de stabil in articulatie, nu pare sa se miste aproape deloc. Per total modelul AOC ofera o constructie decenta cu materiale plastice de calitate.

 

 

Design-ul lui AOC U32U1 este realizat in colaborare Studio F.A. Porsche. Cunoscutul studio a mai participat pe piata IT&C la design-uri de HDD LaCie / Smartphone-uri si multe altele. Realizarea unui monitor aratos pare o idee buna pentru cei care isi doresc un panou performant care sa arate bine pe birou. Privind monitorul, nu pot sa zic ca arata rau pentru un monitor de editare/multimedia. Picioarele cromate sunt tubulare si prezinta un finisaj bun, dar sunt magnet de amprente. Panoul argintiu contine partea de conectivitate si balamaua de ajustare a panoului, iar culoarea sa argintie se potriveste de minune estetic cu panoul mare si negru din fata lui. Colturile ambelor panouri sunt rotunjite, iar din fata rama monitorului este foarte subtire si arata foarte bine atunci cand panoul este deschis. Cei de la Studio F.A. Porsche au facut o treaba buna, dar ramane de vazut pe langa ce panou au integrat cei de la AOC.

 

 

 

 

 

Calibrare si Analiza Panou

 

Orice monitor fie el scump sau ieftin trebuie calibrat, asta pentru a avea cele mai echilibrate culori. Tentele de culoare afecteaza atat monitoare ieftine, dar si scumpe. Ele fiind principalul motiv care trebuie sa va impinga sa calibrati panourile. Calibrarea  exemplarului AOC U32U1 a scos la iveala faptul ca panoul este mult prea rece si cu o tenta verzuie destul de mare. Ambele aspecte au fost corectate de calibrator, iar acum imaginea se aseamana la normal pentru cum sunt obisnuit eu cu modelul BenQ SW2700PT ( referinta mea din ultimii ani ). Panoul a avut nevoie de o corectie subtila, iar daca printezi des o sa faci economie de timp, cerneala si hartie. AOC U32U1 vine cu un panou mare si placut de privit nu doar la exterior cat si ca panou.

 

 

Analiza panoului a scos la iveala urmatoarele aspecte:

 

Acoperirea de gamut sRGB si Adobe RGB este la procente ridicate pentru un monitor de 32 inch la sub ~1000 Euro.

Luminozitatea maxima masurata a fost de 374 niti. O valoare respectabila in modul SDR.

Uniformitatea culorilor la 50% luminozitate este excelenta ( valorile sub 2.0 indica asta ).

La 100% uniformitatea se strica putin in partea dreapta pe cele trei sectoare de ecran. Centrul si marginea dreapta au valori bune.

Uniformitatea luminantei este buna in 3 din 9 cadrane ale monitorului ( atat la 50 cat si la 100% ).

La privirea cu ochiul liber, uniformitatea culorilor si a luminantei nu este tocmai vizibila, dar sunt date care trebuie stiute.

Aceste valori sunt valabile strict pentru panoul testat, cele din magazine pot fi mai bune sau mai rele.

Valorile medii DeltaE sunt sub 2, ceea ce este foarte bine.

Maximul de 3+ se regaseste in cazul a 8 culori, iar acestea sunt cu predominanta in spectrul alb-negru. Acest lucru ne indica ca monitorul este facut sa afiseze mai bine imaginile color.

 

 

 

Concluzie

 

 

Monitorul AOC U32U1 nu doar ca arata bine la exterior, acesta vine echipat cu un panou capabil sa reproduca culorile corect. Gamuturile cele mai populare sRGB si Adobe RGB sunt reproduse aproape cum ne promite producatorul pe pliant. Valoare Adobe RGB este mai slaba cu 10% la exemplarul de test. Este un panel suficient de bun pentru a se incadra pe segmentul editarii de fotografii. Editori video il pot aprecia pentru panou generos pentru a afisa cat mai mult timeline in Premiere/Resolve. Meniurile sale nu arata pe masura exteriorului la fel ca si alimentatorul care nu este integrat in carcasa. Lipsa unui sistem de management al firelor pune asta pe seama unui birou capabil de asa ceva. Cei care vor neaparat un monitor care sa aibe design sofisticat, dar si sa fie performant acest monitor pare sa fie o optiune.

 

 

AOC U32U1 are un pret mediu in Romania de ~3800 lei, acesta este un pret decent pentru un 32 de inch. Design-ul special este cel care duce pretul la aceasta cifra si poate fi un avantaj pentru cei care cauta un monitor aratos, dar cei care vor ceva cat mai simplu nu stiu daca va fi 100% pe placul lor. Monitoarele AOC sunt disponibile in Romania la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti independenta blogului!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut