Share

La inceputul anului 2019 cei de la Olympus au anuntat varful lor de gama Olympus E-M1X. Acest M1X este modelul de top cu senzor MFT 4/3, modelul este la baza un E-M1 cu grip integrat si format traditional oferit de Canon cu seria 1Dx si Nikon cu D4/D5. Acest aparat este dotat cu un procesor dual TruePic VIII si un sistem de focus cu 121 de puncte in cruce, avand si un sistem inteligent de detectie a subiectului. Fotografia in rafala la 60 fps este posibila ( 18 fps cu autofocus continuu ). Stocarea se face doua sloturi de card SDXC, aparatul fiind compatibil cu standardul UHS-II. Stabilizarea de imagine integrata in senzor compenseaza miscarii de pana la 7 stopuri ( nemaintalnit pana acum ). Corpul are grip integrat, similar cu Nikon D5 si Canon 1Dx, acesta fiind etansat impotriva prafului si a stropilor de apa ( certificare IPX 1 ).

 

 

Noul Olympus E-M1X vine cu un vizor EFV cu rezolutie de 2,37 milioane de pixeli si este acompaniat de un ecran LCD tactil si articulat cu o diagonala de 3 inch. Autonomia este de 870 de cadre, aceasta fiind furnizata de doi acumulatori BLH-1. Camera poate fi alimentata in timpul functionarii cu ajutorul unui powerbank extern. Olympus poate inregistra secvente video la rezolutie 4K la 30 fps ( 102 Mbps ) si Full Hd la 60 fps ( 202 Mbps ).  E-M1X reprezinta pana la urma o versiune cu senzor mai mic a unui Canon 1Dx sau Nikon D5, poate parea o gluma, dar cand pui mana pe el iti dai seama ca este un aparat serios. Mai multe in randurile urmatoare.

 

Specificatii cheie

 

  • Senzor CMOS cu rezolutie de 20 megapixeli;
  • Fotografiere in format RAW pe 12 biti;
  • Inregistrare video 4K la 30 fps (102 Mbps, MOV, H.264 );
  • Factor de crop 2x ( Micro Four Thirds);
  • Stabilizare de imagine se face prin miscarea senzorului pe 5 axe;
  • Procesor de imagine: Dual TruePic VIII;
  • Plaja ISO: 200-25600;
  • Motor de autofocus cu 121 de puncte in cruce selectabile ( detectie de faza + contrast );
  • Lampa de asistare la focus;
  • Vizor EVF cu 2,36 milioane de pixeli;
  • LCD tactil si articulat de 3 inch cu 1,04 milioane de pixeli;
  • Shutter mecanic: pana la 1/8000;
  • Shutter Electronic: pana la 1/32000;
  • Fotografiere in rafala: 60 fps ( AF-S ) si 18 FPS ( AF-C );
  • Slot de card: SD/SDHC/SDXC UHS-I;
  • Conectivitate: 802.11b/g/n + Bluetooth 4.0 LE ;
  • GPS, Compas si senzor de presiune/temperatura integrate;
  • Corp realizat din aliaj de magneziu si izolat impotriva prafului si stropilor de apa ( certificare IPX 1 );
  • Autonomie declarata: 870 cadre per incarcare ( 2 x BLH-1);
  • Dimensiuni: 144 x 147 x 75 mm;
  • Greutate: 997 grame.

 

Inspectie Vizuala

 

 

Olympus E-M1X - 01 (3)

Senzorul 4/3 de 20 megapixeli este inima acestei camere.

Olympus E-M1X - 01 (4)

Corpul este masiv pentru un mirrorless, dar ergonomia este extraordinara.

Mult mai usor de manevrat fata de un Nikon D5, pentru ca grip-ul orizontal este full-format.

Olympus E-M1X - 01 (6) Olympus E-M1X - 01 (7)

Olympus E-M1X ofera un ecran articulat cu balama laterala.

Primul varf de gama de la un producator de camere care vine cu grip integrat si ecran articulat.

Olympus E-M1X - 01 (11)

Partea de sus vine cu o rotita pentru moduri de fotografiere si una pentru access rapid la rafala.

Olympus E-M1X - 01 (12)

Partea stanga vine cu locasul pentru baterie si partea de conectivitate ( 2 x jack 3.5 mm + microHDMI + conector USB ).

Olympus E-M1X - 01 (13)

Partea stanga adaposteste slotul dublu de card SD UHS-II.

Olympus E-M1X - 01 (16)

Grip-ul continnu mi se pare un rasfat pentru fotografi.

  Olympus E-M1X - 01 (9)

Butoanele, rotitele au un feedback excelent si totul ofera impresia de calitate.

Olympus E-M1X - 01 (17)

Sertarul cu cei 2 acumulatori.

Olympus E-M1X - 01 (1)

Olympus E-M1X alaturi de 40-150  mm.

 

 

Utilizare

 

 

Am folosit Olympus E-M1X cu intentia de a fotografia campionatul mondial de sarituri cu schiurile de la Rasnov. Ulterior am mai ramas in posesia lui pe toata perioada pandemiei si asa am avut ocazia sa ma familiarizez cu el cu atat mai mult. Fiind un aparat rapid, utilizarea lui la un eveniment sportiv este fireasca, iar la finalul celor trei zile de sarituri m-am convins ca E-M1X livreaza viteze de autofocus similare cu Sony A9 si precizie cat se poate de apropiata. Totul intr-un corp mai compact si cu costuri mai mici de achizitie ( bonus grip integrat ). Olympus E-M1X este genul de camera foto care permite utilizarea aproape in orice gen de fotografie cu optica potrivita. Sunt placut surprins de ce poate oferi acesta pe partea de viteza, precizie si imagine.

 

In afara de dimensiunile senzorului care sunt mai mici, nu prea sunt alte neajunsuri majore ale acestei camere. Este genul de mirrorless care vine cu un pret competitiv si ofera tot ce are mai bun brand-ul Olympus. Sunt placut surprins sa vad atatea dotari pe o camera care aduce viteza si precizia de focus si a operarii pe mainile celor care nu vor rezolutii si senzori mari. Olympus au de partea lor dimensiunile compacte pentru care camerele mirrorless au fost introduse initial.

 

 

Constructia lui Olympus E-M1X este solida, aspect care face aduce camera la nivel cu competitia Nikon si Canon la acest format de camere. Fotografiind in ploaie si zapada cu el am putut vedea ca ermetizarea corpului rezita. Pe scurt E-M1X de la Olympus ofera o constructie solida la nivel de 1Dx Mark II/Nikon D5 avand un grip orizontal mai generos. Ergonomia este si ea foarte buna, camera incape pe mainile utilizatorilor cu palme medii ca o manusa. Am fost placut surpins sa vad ca Olympus a integrat un grip complet intr-un mirrorless, acesta camera fiind prima de acest fel.

 

 

Partea de autonomie este relativ decenta, dar nu grozava. Noroc cu E-M1X ca poate stoca in grip 2 acumulatori, care pe timp de iarna tin ~2000 cadre maxim. Vara situatia este alta, autonomia crescand cam cu ~15-20%. Cifrele sunt totusi respectabile pentru un mirrorless, dar nu se compara cu autonomia oferita de DSLR-uri. Ma declar totusi multumit de autonomie in comparatie cu alte camere Olympus testate pana acum. Ca durata de utilizare cu 2 acumulatori, camera va face fata unei zi de fotografiere intense la o competitie sportiva sau cateva zile in regim de uz 2-3 ore zilnic.

 

 

 

Performanta

 

Cand vine vorba de performantele lui Olympus E-M1X sunt multe aspecte de acoperit. Fiind un mirrorless de varf cu dotari excelente, am sa acopar in acest capitol doar o parte din capacitatile acestei camere complexe. Partea de autofocus este extraordinara si pentru a ilustra capacitatile aparatului va invit sa urmariti testul de autofocus de mai jos:

 

 

Abonati-va pentru mai multe demonstratii de Autofocus!

 

 

 

 

Calitatea imaginii este si ea competitiva, chiar daca senzorul este mai mic, calitatea nu este „trunchiata” prea tare. Doar poate in momentele cand depasesti ISO 3200 in conditii proaste de iluminare, acolo senzorul incepe sa isi arate limitarile de diagonala, dar in rest calitatea mi se pare extraordinara. Culorile oferite alaturi de optica Zuiko sunt foarte naturale si nu ofera exces de saturatie sau prea multe aberatii cromatice cat sa conteze. Optica isi face treaba neasteptat de bine si mereu am fost placut surprins. Pentru cei care cred ca senzorul 4/3 inch limiteaza calitatea pot sa zic ca nu este absolut deloc adevarat, dar performanta in lumina insuficienta este afectata de zgomotul prezent in imagini. Lucru care tine de perspectiva fiecaruia. Olympus E-M1x ofera suficienta procesare de imagine pentru ca fotografiile de interior sa arate bine.

 

Galerie Foto

 

Iata si o serie de fotografii realizate cu aceasta camera:

 

O serie de fotografii realizate intr-o singura zi.

O serie de fotografii cu roua.

 

 

Concluzie

 

 

Olympus E-M1X se dovedeste a fi o camera interesanta si bine dotata. Este genul de camera mirrorless de top care poate fi comparata cu varfurile de gama de la Canon/Nikon pentru fotografia de actiune, doar ca ii lipseste senzorul de mari dimensiuni. Pentru cei dintre voi care cautati o camera cu grip vertical, optica mai accesibila si performanta ISO buna pana in 3200. Olympus ofera un body solid cu o ergonomie foarte foarte buna. Sunt placut surprins sa vad o camera asa compacta cu o ergonomie in mod portret asa placuta pt palme. Viteza de autofocus nu este deloc rea si camera poate tine pasul cu o multime activitati sportive, conditia esentiala este stapanirea acestui sistem.

 

Sunt multe lucruri pozitive de zis despre E-M1X , dar si cateva lucruri mai putin bune. In top-ul celor mai putin bune lucruri sunt: mufele de casti/microfon care impiedica folosirea ecranului articulat – zgomotul de imagine nu poate fi controlat atat de bine de senzorul mic – meniurile sunt putin prea stufoase si inghesuite.

 

 

 

Olympus E-M1X este un mirrorless de top pentru gama de camere cu senzoru 4/3. In ciuda lipsurilor este o placere sa lucrezi cu asa ceva, pentru lipsurile ei te fac uneori mai creativ, dar te si enerveaza tare. La final de zi toate acestea fac parte din personalitatea acestei camere. Nu este pentru toata lumea, dar merita atentia voastra. E-M1X are un pret mediu in Romania de 9500 lei in acest moment. Un pret foarte bun pentru ceea ce ofera. Acest model este disponibil pentru achizitie la F64 ( vezi oferta ) si FotoHobby ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut