De mult am avut in plan sa scriu un articol despre editarea direct de pe o memorie externa. Mi-am propus sa fac asta in articolul de astazi cu ajutorul SSD-ului extern HyperX Exo. Miza acestui articol este sa va arat diferenta intre timpi de export ( SSD intern vs SSD extern ) pentru editarea foto.
HyperX Exo este un SSD M.2 SATA care vine intr-o carcasa mica cu conectivitate USB Type C 3.1 Gen 2. Ultimul laptop testat cu aceasta interfata fiind ConceptD 5 ( review ). La interiorul lui Exo este cel mai probabil un M.2 SATA ( Kingston UV500 cel mai probabil ), acesta fiind echivalentul oricarui SSD 2.5 inch cu interfata SATA in materie de performanta.
SSD-ul este disponibil in capacitati de 480 sau 960 GB si are viteze maxime declarate de 480 MB/s la scriere si pana la 500 MB/s la citire. Dimensiunile compacte si greutatea de doar 56 de grame permit transportul cataloagelor in orice imprejurare alaturi de laptop. Acest modul de memorie este util in cazurile in care nu ai posibilitatea sa faci upgrade la laptopul/ultrabook-ul din dotare, dar ai nevoie de spatiu de lucru/export.
Specificatii cheie HyperX Exo
- Interfață: USB Type-C 3.1 Gen 2;
- Disponibil in capacitati de 480 si 960 GB;
- Memorie NAND: 3D TLC;
- Viteza: Pana la 480 MB/s la scriere si 500 MB/s la citire;
- Criptare hardware AES 256-bit;
- Temperatură stocare: -40°C to 85°C;
- Temperatură funcționare: 0°C to 70°C;
- Dimensiuni: 123.82mm x 48.61mm x 10.24mm;
- Greutate: 56 grame.
Inspectie Vizuala
HyperX Exo de 480 va fi testat in articol.
Dupa cum se poate observa in poze, are o dimensiune compacta si este foarte usor la cele 56 grame.
Carcasa este realizata din plastic si este asamblata din 3 bucati.
Grosimea este de 10 mm si are un conector USB Type C cu un led de activitate.
Performanta
Am masurat performantele lui HyperX Exo cu doua benchmark-uri ( CrystalDisk Mark + ATTO 4.0 ). Dupa testele clasice de performanta, am exportat cu ajutorul Lightroom 8 si Capture One Pro 12 un catalog de 1000 de imagini RAW de pe SSD intern NVME ( Samsung 970 Pro ), iar ulterior am facut acelasi lucru cu HyperX Exo. In urma acestui test vom vedea exact daca:
- Sunt diferente de performanta la nivel de export intre un SSD extern SATA sau unul intern NVME.
- Daca chiar este nevoie sa ai un SSD secundar NVME pentru editare foto sau ajunge unul SATA.
Este util de stiut ce componente vor fi folosite si in ce masura pe parcursul procedeului de export. In acest fel putem „evita” investiile in componente mai performante, care nu ajuta de multe ori in procesul de editare foto/export.
Iata si cifrele de performanta:
Cifrele din ATTO si CrystalDisk Mark 6 sustin performantele citate de HyperX.
Dupa ce testele clasice au confirmat performantele relatate de producator, a sosit momentul sa va prezint graficele cu timpii de export din Lightroom si Capture One Pro. Inainte de asta iata si cateva detalii legate de procedeul de testare.
- La exportul fotografiilor preview-urile fisierelor RAW au fost cele standard.
- Stocarea catalogului si a celor 1000 fisiere RAW pe SSD-ul testat, iar exportul fisierelor finale JPEG fiind facute pe acelasi SSD.
- SSD intern NVME a fost un 970 Pro, iar cel extern a fost HyperX Exo, ambele de 480 GB.
HyperX Exo este un SSD extern dotat cu interfata USB Type-C de generatie noua, aceasta poate intra in competitie cu SATA 3 fara probleme. Diferenta de performanta la export dintre un SSD extern cu USB Type C ( Gen 1 sau Gen 2 ) si un SSD intern cu SATA 3 tinde sa fie zero.
Din graficul de mai sus se por observa urmatoarele:
- In Lightroom 8, timpul de export intre un SSD intern rapid si un SSD extern mai putin rapid sunt minime.
Utilizarea medie in Lightroom a SSD-ului a fost de ~11-15%.
- Capture One 12 Pro face diferenta intre un SSD extern si unul intern, astfel timpi de export pe SSD extern fiind cu 50% mai mari pe un sistem puternic.
Utilizarea medie a SSD extern a fost de ~35% in Capture One Pro.
Concluzie
Dupa efectuarea acestui test cu programele de editare foto, se pot trage cateva concluzii simple.
- Lightroom exporta in proportie de 99% la fel de rapid pe un SSD extern USB Type C sau pe un SSD intern NVME.
- Capture One Pro 12 exporta mai rapid cu pana la 50% pe un SSD intern NVME.
- Daca vrei sa ai cei mai timpi de export record, poti opta pentru cel mai rapid SSD, dar programele de editare nu vor face diferentata.
- Daca vrei un calculator de buget, poti edita de pe un SSD intern/extern cu interfata SATA fara probleme. Diferentele de performanta nu sunt exponential diferite.
HyperX Exo este o optiune excelenta pentru editarea si exportul fotografiilor alaturi de un laptop cu conexiune USB 3.1 Gen 1 sau Gen 2 ( recomandata ). Daca ai un laptop care nu il poti upgrada, dar ai nevoie de spatiu extra de lucru, acest model este unul recomandat. Pretul unui HyperX Exo de 480 sau 960 variaza intre 550 lei si 1000 lei. HyperX Exo poate fi achizitionat de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ).