DJI Osmo este o camera stabilizata de un gimbal pe 3 axe, toate acestea intr-un pachet compact. Camera are un senzor CMOS Sony de 2/3 inch cu o rezolutie de 12 megapixeli, pentru fotografie in format DNG. Inregistrarea video 4K este posibila la 30 fps si 1080p la 120 fps ( ideal pentru slow-motion). Manerul este ergonomic, iar in spate permite atasarea unui microfon cu jack de 3.5 mm. Inregistrarea materialelor se face pe un card MicroSD. DJI Osmo este ideal pentru inregistrarea secventelor video stabilizate intr-un mod natural.
Specificatii cheie
- Senzor Sony CMOS cu rezolutie de 12 megapixeli;
- Obiectiv cu o focala de 20 mm si diafragma de f2.8;
- Unghi de cuprindere de 94°;
- Distanta minima de focus de 1.5 metri;
- Shutter electronic cu timpi de declansare cuprinsi intre 30s si 1/8000s;
- Moduri de declansare: Single Shot/Rafala/Timelapse/Auto Panorama/Selfie Panorama/ Auto-Braketing;
- Inregistrare foto in format RAW ( DNG );
- Inregistrare video 4K la 30 fps si 1080p la 120 fps;
- Slot de card microSDXC UHS-I ( maxim 64 Gb);
- Acumulator Li-polymer de 980 mAh;
- Gimbal Zenmuse X3 ( detasabil );
- Greutate gimbal: 221 de grame;
- Dimensiuni maner: 61.8 x 48.2 x 161.5 mm;
- Greutate maner: 201 grame;
Inspectie Vizuala
DJI Osmo alaturi de accesorii.
DJI Osmo prezentat frontal pe stand-ul dedicat.
DJI Osmo are un profil neregulat, dar este confortabil de tinut in mana.
DJi Osmo este manevrabil cu o singura mana.
Interfata de control are un joystick de tip „pastila”,similar cu consolele PSP.
Butoanele de declansare foto si video sunt separate.
Pe spate gasim ventilatorul de racire, alaturi de portul micrUSB pentru updateurile de firmware.
In partea laterala dreapta a manerului avem butonul on/off.
Tot aici se poate vedea inelul de inchidere al gimbalului X3, alaturi de o inchidere pentru rotirea gimbalului.
In spatele manerului gasim butonul de blocare al gimbalului si mufa jack pentru microfon.
OSMO cu microfonul flexibil DJI FM-15.
DJI Osmo are un unghi de curprindere de 94 de grade, multumita lentilei cu focala de 20 mm F2.8.
Slotul microSD accepta carduri de pana la 64 Gb, Osmo este compatibil cu carduri UHS-I.
Alaturi de el am utilizat Kingston microSDXC UHS-I de 64 Gb si totul merge bine.
Suportul de telefon accepta dispozitive cu o diagonala de maxim 5.5 inch.
Am lucrat cu iPhone SE si Asus ZenFone 4 pana acum.
Manerul are o forma ergonomica pentru maini normale si este acoperit de un cauciuc placut la atingere.
Acumulatorul este de tip Polymer si are o capacitate de 900 mAh.
Asa arata incarcatorul cu acumulator.
Incarcarea unui acumulator se face in 45 de minute.
Software
DJI Osmo poate fi controlat cu ajutorul aplicatiei DJI Go, aplicatia este compatibila cu dispozitive iOS si Android. Are o interfata usor de folosit si permite setarea parametrilor fara batai de cap.
Iata optiunile disponibile in aplicatie:
Asa arata interfata principala, exista si o histograma disponibila alaturi de mod complet manual pentru inregistrarea foto-video.
Gimbalul poate fi presetat sa functioneze in 3 profile.
Toate optiunile disponibile pentru gimbal.
Stilurile de fotografiere pot fi usor personalizate.
Setarile microfonului.
Optiunile modului foto.
Optiunile modului video.
Utilizare
DJI Osmo este o camera gimbal ideala pentru captura fotografiilor si secventelor video. Osmo este o camera video potrivita, pentru filmarea din mana mergand pe jos sau chiar si din masina. Poate fi folosit si in vacanta datorita dimensiunilor si greutatii reduse. Pentru a demonstra eficienta stabilizarii este suficient sa pornim inregistrarea video si sa curcam/coboram rapid un set de scari, rezultatele sunt impresionante.
Interfata de control este usor de intuit, datorita prezentei exterioare al unui numar mic de butoane. Joystick-ul de tip pastila, controleaza miscarile gimbalului sus/jos, stanga/dreapta si de rotire. Exista butoane separate pentru inregistrare foto sau video, dar si un buton in spate similar cu un tragaci, pentru blocarea pozitiei gimbalului in timpul inregistrarilor. Acomodarea cu controalele lui Osmo este rapida si cat se poate de naturala.
Constructia lui Osmo este de top, manerul are o forma ergonomica si este acoperit cu un cauciuc care ofera o priza buna in timpul utilizarii. Se simte solid in mana si deloc dificil de manevrat. Gimbalul in sine este realizat din metal, iar corpul camerei este facut dintr-un policarbonat de calitate. Suficient de calitativ cat sa reziste la cazaturi pe gresie de la 1.5 metri, lucru care s-a intamplat imediat ce l-am primit. Osmo a continuat sa functioneze perfect pana in ziua de astazi, s-a ales doar cu cateva zgarieturi.
Autonomia lui OSMO este de aproximativ 30 de minute, autonomie decenta avand in vedere capacitatea de 900 mAh a acumulatorului. In acest moment exista pentru OSMO si un acumulator de 1225 mAh ( disponibil AICI ), acesta ofera o autonomie suplimentare de ~10-15 minute. Incarcarea unui acumulator se face foarte rapid datorita capacitatii reduse, o incarcare de la 0 la 100% se face in ~30 minute.
Galerie Foto/Video
Calitatea foto a lui OSMO este similara cu cea a unei camere foto compacte de calitate. Senzorul Sony de la interior isi spune cuvantul, iar inregistrarea in format DNG ajuta la editarea si optimizarea calitatii imaginilor. Calitatea inregistrarilor video este buna, suficient de buna pentru cadre in lumina naturala. Senzorul de mici dimensiuni limiteaza utilizarea camerei in conditii de iluminare dificile. Zgomotul de imagine pronuntat incepe de la ISO 400, nu reusim sa obtinem print-uri de calitate mai mari de 15 x 21 cm. DJI Osmo este produsul perfect pentru videografi incepatori si persoanele care au nevoie de o camera foto/video pentru vacanta cu gimbal atasat.
Iata cateva exemple foto/video:
Doua cadre realizate cu OSMO, aproape de asfalt la o viteza de 50 km/h.
Fotografii realizate la -10 grade pe ninsoare.
Osmo in Budapesta.
Concluzie
DJI Osmo este o camera foto de 12 megapixeli si una video 4K stabilizata cu ajutorul unui gimbal pe 3 axe. Camera video este capabila sa inregistreze FullHD la 120 fps pentru obtinerea unor secvente slow-motion inedite in lumina naturala. Stabilizarea este fluida si se pot obtine cadre cu miscari naturale, fluide si fara pic de tremur. Poate fotografia in format DNG, fisierele putand fi editate in suita Adobe. Osmo poate fi folosit fara probleme in lumina naturala, dar senzorul este prea mic pentru a fi folosit in conditii dificile de iluminare. Constructia este inca un avantaj, iar greutatea redusa il face partenerul perfect pentru vacanta. Focalizarea la o distanta minima de 150 cm fata de senzor este un dezavantaj major al acestui produs. Daca va doriti astfel de produs cu distanta de focus redusa va sfatuiesc sa optati pentru Osmo+ ( oferta ).
DJI Osmo este disponibil in acest moment in varianta testata la un pret de 3380 ( AICI ). Varianta Osmo +, editie care aduce in plus zoom optic si distanta de focus mai mica, Osmo+ are un pret de 2890 ( verifica oferta AICI ). Cei de la DJI au disponibila si varianta Osmo Mobile pentru Smartphone ( vezi oferta AICI).
PRO
- Usor de folosit;
- Constructie;
- Inregistrare video 4K;
- Inregistrare 1080p la 120 fps;
- Husa de transport;
- Stabilizare eficienta.
Contra
- Distanta minima de focus;
- Autonomie redusa.