Share

Timp de cateva saptamani am cautat un laptop pentru editare foto. Dupa lungi cautari si cateva compromisuri m-am oprit la Asus GL553. Este un laptop cu o diagonala de 15.6 inch cu ecran IPS si suficienta putere de procesare pentru a fi util in orice situatie atunci cand esti in deplasare. Am ales configuratia de baza cu procesor Intel i7 7700HQ si o placa de video Nvidia GTX 1050. A venit cu 8 GB de memorie RAM DDR4 la 2400 mHz si cu un HDD HGST de 1 TB la 7200 rpm. Laptopul are un design indraznet ce combina negrul mat cu detalii portocalii.

 

 

 

Specificatii cheie ASUS GL553

 

  • Procesor: Intel  Core  i7 7700HQ la 2.8 GHz;
  • GPU: Nvidia GTX 1050 cu 4 GB DDR5 de memorie;
  • Memorie RAM: 8 GB DDR4 la 2400 mHz ( suporta maxim 32 GB );
  • Ecran IPS mat ( BOE HF NV156FHM-N43 ) Full-HD de 15.6 inch;
  • HDD: 1 TB la 7200 rpm ( HGST Travelstar 7K1000);
  • Slot liber pentru SSD M.2 compatibil cu tehnologia NMVE;
  • Unitatie Optica DVD-RW;
  • Cititor de carduri SD/SDHC/SDXC;
  • Tastatura iluminata RGB;
  • Modul Wi-Fi: Intel Wireless-AC 7265 (a/b/g/n/ac);
  • Porturi: 3 x USB 3.0, 1 x HDMI, 1 x RJ45 Gigabit, 1 x USB Type -C,  1 x Jack 3,5 mm;
  • Acumulator Litiu-ion de 48 Wh;
  • Greutate: 2, 5 Kilograme;
  • Dimensiuni: 383 x 255 x 30 mm.

 

 

 

 

Inspectia Vizuala

 

Asus GL553 (2)
Capacul laptopului este metalic cu accente portocalii iluminate.
Laptopul se afla in geanta rigida SKB 3i-1813 ( review ).

Asus GL553 (3)
La baza laptopului avem 4 locuri de ventilare alaturi de 4 picioare din cauciuc portocaliu.
Pentru upgrade avem nevoie sa desfacem 11 suruburi pentru a ajunge la RAM, SSD si HDD.

Asus GL553 (9)

Tastatura are o cursa de 2,5 mm ce ofera un feedback tactil excelent.
Designul tastaturii este reusit si ofera utilizatorului confort in utilizare.

Trackpad-ul raspunde bine la comenzi si gesturi atunci cand este folosit.
Personal prefer sa il dezactivez si sa folosesc un mouse wireless.

Asus GL553 (13)
Butonul On/Off este integrat printre butoanele tastaturii.
Asus GL553 (14) Asus GL553 (15)
Iluminarea tastaturii este RGB si se face in maxim 4 zone customizabile cu ajutorul utilitarului Asus Aura.
Intensitatea iluminarii poate fi si ea ajustata in 3 trepte.

Asus GL553 (4)Racirea laptopului se face cu ajutorul unui singur cooler.

HyperX Impact DDR4 (10)

Iata si sistemul de racire de la interior.

HyperX Impact DDR4 (11)

HDD din interior este un HGST Travelstar 7K1000, iar langa el am atasat un Samsung 960 EVO ( SSD NVMe).

  HyperX Impact DDR4

Iata si interiorul complet alaturi de kitul HyperX Impact DDR4 ( articol ) inainte de instalare.

Ecran

 

Ecranul IPS de 15.6 inch are o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli cu o rata de refresh de 60Hz. Panoul acestui laptop are codul BOEhydis NV156FHM-N43, fiind un panou IPS cu o calitate decenta si o reproductie a culorilor rezonabila pentru un laptop de 3799 lei. Din ce m-am uitat pana acum imaginile sunt cu 10% mai saturate pe acest panou decat pe cel al monitorului DELL U2414H de pe desktop. Unghiurile de vizualizare sunt foarte bune si poti edita cu ecranul aproape in orice unghi.

 

Am calibrat panoul cu ajutorul X-Rite i1 Pro, iar dupa terminarea procesului ecranul a devenit putin mai desaturat si cu 10% mai albastru. Acum imaginile se vad exact asa cum ar trebui, neexistand diferente notabile fata de DELL U2414H. Dupa calibrare am realizat si cateva masuratori de uniformitate ale panoului si iata ce am obtinut:

 

uniformitate alb

Uniformitatea panoului in afisarea albului.

uniformitate gri

Uniformitatea panoului in afisarea gri-ului.

uniformitate negru

Uniformitatea panoului in afisarea negrului.

uniformitate kelvin

Uniformitatea panoului la afisarea valorii 6500K.

Panoul laptopului indeplineste conditiile minime necesare pentru editarea imaginilor pe teren, cu conditia sa fie calibrat.

 

 

 

Performanta

 

Asus GL553 este dotat cu un procesor i7 generatia 7-a cu 4 nuclee, placa video Nvidia GTX 1050 cu 4 Gb de memorie, 8 Gb de memorie RAM si un HDD de 1 TB. Aceste componente sunt cam tot ce poti lua mai bun pe un laptop de buget. Suplimentar am ales sa il upgradez cu un SSD cu tehnologie NMVE Samsung 960 EVO alaturi de un kit de memorie HyperX Impact DDR4 la 2400 MHz ( review ).

 

In configuratia de mai sus, Asus GL553 ruleaza o licenta de Windows 10 Pro pe 64 de biti fara probleme. Timpul de bootare este de sub 6 secunde, iar programele si viteza de reactie este fenomenala. Toate acestea datorita SSD-ului 960 Evo care reuseste sa livreze viteze impresionante.

 

960 evo

Vitezele obtinute de SSD in CrystalDisk Mark.

Performantele in Adobe Photoshop CC ale laptopului sunt remarcabile, filtrele se aplica rapid si lag-urile sunt aproape inexistente. Aceelasi lucru nu il pot spune despre Adobe Lightroom, se misca bine, dar se poate mult mai mult de atat. Adobe are de lucru pentru a face din Lightroom un program ce poate profita de multi Gb de memorie RAM si de procesoarele multi-core. In schimb Capture One Pro 10 se misca impecabil. Timpul de pornire este de 3 secunde maxim fata de cele 5-6 de care are nevoie Lightroom sa porneasca. Importurile si exporturile imaginilor sunt satisfacator de rapide in Capture One, acesta avand cerinte recomandate de 16 Gb de memorie RAM. Cand folosim SSD ca memorie cache de import si export al imaginilor lucrurile se misca mult mai rapid.

Autonomia  este singura problema apasatoare, acesta nefiind capabil sa reziste mai mult de doua ore atunci cand editam imagini. Acesta este sacrificiul pentru un laptop performant in sub 1000 de euro. In utilizare normala cu luminozitatea la 50% abia daca poate depasi 2 ore de functionare, iar de la 10% acumulatorul poate pica oricand. Atat de slaba este bateria din acest model.

HyperX Impact DDR4

In partea de sus a fotografiei se poate observa cat spatiu fizic ocupa bateria in interiorul carcasei.

Sistemul de racire este format din doua heatpipe-uri si un ventilator, acestea racind procesorul si placa nvidia GTX1050 destul de bine. In utilizarea intensa cu Photoshop si Capture One pro 10, Asus GL553 se incalzeste, dar nu suficient de rau cat sa iti limiteze productivitatea. Recomandat este ca odata pe an laptopurile sa fie duse la curatare si schimbare de pasta la procesor si placa video pentru o racire eficienta. Coolerul merge absolut mereu chiar si in IDLE, lucrul acesta putand fi privit ca un dezavantaj, iar zgomotul generat de el este mediu. Personal nu ma deranjeaza.

Concluzie

Asus GL553 este alegerea perfecta pentru fotografii ce au nevoie de un laptop de generatie noua intr-un buget de sub 1000 de euro. Ecranul IPS este luminos si plin de culoare, tastatura excelenta, componentele de ultima generatie, constructia si designul sunt punctele forte. Partile mai putin bune ale acestui laptop sunt autonomia slaba si pozitionarea porturilor si boxele care nu se aud prea grozav. Aceste neajunsuri merita sa fie aduse la cunostinta voastra, dar partile bune cu usurinta fac pe oricine sa treaca cu vederea aceste aspecte.

 

Asus GL553 este disponibil in mai multe configuratii pe piata din Romania, dar eu recomand achizitionarea variantei de baza cu 8 GB RAM si fara SSD, ulterior putand sa faceti upgradeul acasa mult mai convenabil financiar, fara sa pierdeti garantia. Laptopul este disponibil de la un pret de pornire de 3699 lei. Poate fi achizitionat de la eMAGPC Garage  – CEL.ro.

Asus GL553 are si un frate mai mare, este vorba despre Asus GL753, ce ofera 1 port USB si display-port in plus alaturi de 2 inch in diagonala. Si Asus GL753 primeste recomandarea mea pentru un laptop de editare la sub 1000 de euro. Daca achizitionati din magazinele semnalizate sustineti direct activitatea blogului. Multumesc anticipat.

 

PRO

 

  • Design si constructie;
  • CPU si GPU performante;
  • Panoul IPS ofera luminozitate si culori bune;
  • Slot SSD m.2 compatibil NMVE;
  • HDD de calitate cu 7200 rpm;
  • Tastatura excelenta;
  • Usor de upgradat;
  • Racirea;
  • Raport calitate/pret bun.

 

Contra

  • Autonomia;
  • Pozitionarea porturilor;
  • Boxele.

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut