Editarea fotografiilor rapid si eficient in sezonul evenimentelor este o provocare pentru un fotograf. Ai nevoie de un workflow eficient si rapid pentru a putea procesa volumul mare de fotografii, intr-un timp cat mai scurt. Multumita echipei magazinului ZeedoShop.ro am reusit sa pun mana pe o consola MIDI USB, mai pe exact un Behringer X-touch Mini. Acest controller vine cu opt potentiometre ce pot fi apasate, 16 butoane si un fader. Toate acestea isi dubleaza functia prin intermediul celor doua layere disponibile. In total avem 66 de functii pe care le putem programa pentru editarea in Lightroom.
Cu acesta consola MIDI si aplicatia open source MIDI2LR putem reduce drastic timpul de editare al fotografiilor. De retinut este faptul ca acesta aplicatie este compatibila cu Lightroom 6 si Lightroom CC, versiunile mai vechi neputand fi folosite cu acesta consola Midi.
Specificatii cheie Behringer Xtouch Mini:
- 8 potentiometre pentru setarea rapida a sliderelor din LR;
- 16 butoane iluminate programabile;
- Master fader de 60 mm;
- Doua layere de lucru pentru butoane si potentiometre;
- Compatibil cu MAC si PC;
- Alimentare si control prin mufa miniUSB;
- Nu necesita drivere doar aplicatia de mapare MIDI2LR;
- Dimensiuni: 325 x 102 x 29 mm;
- Greutate: 517 grame;
- 3 Ani Garantie.
Inspectie Vizuala
Cutia vine cu un o suprafata semi-lucioasa pe care gasim imprimate specificatiile si cateva imagini cu produsul.
In cutie gasim: behringer x-touch mini, manual de utilizare, abțibild si un cablu mini USB de 2 metri.
Iata cum arata fata/verso.
In partea stanga avem portul miniUSB pentru alimentare si conexiune cu calculatorul.
Cele patru picioare groase din cauciuc nu permit alunecarea in timpul sesiunilor de editare.
Faderul de 60 mm alaturi de cele doua straturi.
Potentiometrele cu o cursa infinita alaturi de butoanele moi din cauciuc.
Dimensiunile produsului comparativ cu o mana.
Cateva exemple de iluminare ale lui x-touch mini.
Software
Pentru maparea interfetei fizice de pe x-touch mini avem nevoie de plugin-ul MIDI2LR, ce poate fi descarcat de AICI. Este compatibila cu sistemele de operare MacOS X 10.9 + si Windows 7,8 si 10. Versiunile de Lightroom 6 si CC sunt singurele variante cu care va functiona. Orice consola MIDI poate fi folosita pentru mapare, dar recomandarea este acest Behringer Xtouch mini.
Iata un scurt ghid de instalare al acestui plugin de Lightroom:
- Descarca plugin-ul de AICI;
- Odata descarcat fisierul, deschide Lightroom – > File -> Plug-in Manager;
- Da click pe butonul Add si cauta folderul MIDI2LR – > Select Folder.
- Dupa acest pas deschide aplicatia MIDI2LR si ar trebui sa iti apara „Connected to LR” pe font verde.
Aplicatia MIDI2LR este usor de folosit si vine cu o interfata simpla.
Asa arata interfata completa cu profilul deja completat de catre mine pentru workflow-ul meu.
Se pot salva si importa profile de lucru in cazul in care mai multi utilizatori folosesc consola MIDI.
Utilizare
Behringer Xtouch mini este o consola mini cu o constructie foarte buna pentru uzura de birou la editare. Carcasa si interfata de butoane vor rezista fara probleme cativa ani de exploatare. Plasticul folosit in constructie este semi-rigid, cu un finisaj negru mat. Cursa potentiometrelor este infinita si are micro pasi, ce fac utilizarea lor foarte usoara, nefiind nevoie sa fim atenti la ele cand editam. Butoanele sunt din cauciuc semi-transparent moale, iar sub ele avem prezente leduri galbene. Pentru pretul cerut de Behringer aceasta consola ofera o calitate mult peste asteptari.
Am utilizat aceasta consola alaturi de Lightroom 6 si de pluginul MIDI2LR. Maparea butoanelor si potentiometrelor se face rapid si usor. Am reusit sa imi programez profilul pentru editarea in lightroom, in mai putin de 5 minute. Dupa terminarea personalizarilor am salvat profilul si i-am facut back-up, ca sa fiu sigur ca nu va mai fi cazul sa reprogramez prea curand consola. Se pot creea oricate profile dorim si sunt usor de incarcat in aplicatie, acest lucru permitand consolei sa fie utilizata de mai multi fotografi.
Personal am configurat doar layerul A ce contine 8 potentiometre si 16 butoane.
Potentiometrele din primul layer le-am configurat in ordine cronologica pentru a putea modifica cei 8 parametri de mai sus.
Am setat apasarea fiecaruia pentru a reseta ajustarea pentru fiecare slider corespondent.
In categoria butoanelor am setat doua pentru navigarea inainte/inapoi prin fotografii, inca un buton pentru rating de 5 stele la selectie, iar alte doua pentru copierea editarii anterioare respectiv aplicarea setarilor pentru urmatoarea fotografie. Acesta este profilul meu programat in consola pentru editarea rapida a fotografiilor.
Concluzie
Consola Behringer Xtouch mini este un produs care a fost creeat cu alt scop de catre producator, insa cu ajutorul pluginului MIDI2LR aceasta consola MIDI poate fi folosita pentru editarea rapida a unui numar mare de fotografii intr-un timp foarte scurt. Usor de folosit si portabila, aceasta consola este partenelul ideal atat la birou, cat si in locatie. Potentiometrele cu o cursa „infinita” nu mai pot fi regasite la alte console, ce se incadreaza intr-un buget de maxim 350 lei. Xtouch mini este recomandata oficial de catre dezvoltatorii programului MIDI2LR.
Aceasta consola are un pret de 302 lei si poate fi regasita in oferta ZeedoShop.ro ( verifica oferta ). In acest moment consola este indisponibila in toate Europa, insa stocurile sunt asteptate sa reapara in 6-7 saptamani.
PRO
- Usor de configurat si folosit;
- Constructie decenta;
- Produs compact si usor;
- Raport pret/performanta imbatabil.
Contra
- MIDI2LR are momente in care nu raspunde comenzilor.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
Daca nu mai aveti rabdare pana la reinoirea stocului pentru behringer va puteti orienta catre Novation Launch Control ( verifica oferta ).
Asa arata interfata consolei de la Novation.
Novation vs Behringer.
Cursa potentiometrelor de pe Novation este limitata, insa acest lucru nu afecteaza editarea fotografiilor. Ce afecteaza cu adevarat este lipsa pasilor din potentiometre comparativ cu behringer. Spun asta pentru ca la Novation potentiometrele sunt foarte sensibile si au o cursa lina si inexacta a ajustarilor. Din aceasta cauza timpul de acomodare este mai mare. Novation Launch Control o consider o alternativa decenta pentru consola Behringer. Personal am ales sa raman cu Behringer din motive de acomodare si usurinta de utilizare.