,

Review Cam Fi – tethering si control wireless pentru orice DSLR

Share

Cam Fi CF101 este un cu modul WiFi si acumulator integrat, ce permite controlul aparatelor foto de la distanta similar unei telecomenzi. Ofera un control foarte avansat al parametrilor aparatului conectat, si posibilitatea de transfer al fotografiilor realizate. Transferul fisierelor se poate face atat in format RAW cat si in format Jpeg. Standardul WiFi folosit pentru transmiterea informatilor este 802.11n cu o viteza de transfer teoretica de 150 Mbs. Raza de operare este de maxim 50 de metri.
Vine cu aplicatii software compatibile cu Windows/MacOS alaturi de variantele mobile compatibile cu iOS si Android. Este un dispozitiv micut si capabil ce promite o experienta de utilizare intuitiva cu rezultate pe masura. Vine ca o alternativa a produselor CamRanger, dar si a cardurilor de tip Eye-fi ( review ). In randurile urmatoare vom afla cum se prezinta la capitolul performanta si ce optiuni ne oferta.

 

 

Specificatii cheie:

 

  • Standard WiFi: 802.11n;
  • Raza de operare de 50 metri;
  • Viteza teoretica declarata: 150 Mbs;
  • Software compatibil cu: Windows, MacOS, iOS si Android;
  • Acumulator inclus de 1800 mAH cu o autonomie de 6 ore;
  • Vine cu port de retea ( RJ45) si un port USB 2.0;
  • Dimensiuni: 9 x 4,4 x 2,6 cm;
  • Greutate: ~113 grame;

 

 

Inspectie Vizuala:

 

Cam-Fi

Ambalajul Original;

Cam-Fi

In cutie regasim: manual de utilizare – cablu USB – adaptor patina si unitatea Cam Fi;

Cam-Fi

In partea de sus a unitati avem trei led-uri ce indica semnalul wireless – baterie descarcata si starea conexiunii;

Cam-Fi

In partea de jos avem filetul de care se ataseaza suportul de patina;

Cam-Fi

In laterala stanga avem porturile USB/RJ45;

Cu ajutorul lor conectam unitatea la aparatele foto compatibile;

Nikon D4/D4s/D5 si Canon 1DX/1DX II sunt aparatele care au port RJ45 la ora actuala;

Cam-Fi

In laterala dreapta avem portul microUSB pentru incarcarea acumulatorului, alaturi de locasul de resetare generala a conexiunii;

Cam-Fi

Comutatorul On/Off este disponibil in partea din fata alaturi de un locas pentru o curea de incheietura;

DSC_4968s

DSC_4964s

Este un dispozitiv usor si compact foarte usor de instalat;

Cam-Fi  Cam-Fi

Acumulatorul integrat de 1800 mAh ofera o autonomie de 6 ore alaturi de un timp de incarcare de ~3 ore la un port USB 3.0;

 

 

Software

 

Cei de la Cam Fi oferta software pentru toate sistemele de operare populare. Eu am folosit aplicatiile pentru sistemele de operare Windows si iOS 9.2. Iata lista completa cu versiunile de sisteme de operare compatibile cu aplicatiile:

  • Windows XP si mai nou;
  • Mac OS X 10.10 sau mai nou;
  • Minim iOS 8;
  • De la Android 4.0 in sus.

Interfata este bine structurata si permite o operare usoara si intuitiva alaturi de functiile disponibile ce pot fi recunoscute usor de cei ce cunosc semnele diverselor functii regasite pe aparate. Aplicatia ne ofera control total asupra aparatului foto; de la modificarea timpului de expunere sau a diafragmei pana la functii de time-lapse sau focus stacking. Avem prezent si indicatorul de baterie al aparatului conectat, iar calitatea imaginilor realizate poate fi setata asemenea din interfata aplicatiei.

 

O scurta prezentare a aplicatiei pentru sistemul iOS pe iPad mini 2:

 

Cam-Fi

Conexiunea cu dispozitivul poate fi redenumita si securizata;

Conectarea se face foarte usor si fara batai de cap;

Cam-Fi

Dispozitivul recunoaste modelul camerei si al obiectivului atasat;

Lista aparatelor compatibile este disponibila AICI;

Cam-Fi

Putem seta calitatea imaginilor exact ca pe aparat;

Avem toate optiunile necesare de control a parametrilor incat sa nu fie nevoie sa ne atingem de aparatul foto;

Cam-Fi

Iata prima imagine din LiveView;

Cam-Fi

Setarea parametrilor si a modurilor de fotografiere se face usor;

 

Iata o scurta prezentare a aplicatiei pentru Windows:

 

interfata

Aparatul poate fi controlat atat in mod normal cat si in mod live-view;

In partea de jos avem prezente tab-uri cu functii posibile in acest mod de operare;

In partea dreapta regasim sliderele cu reglarea usoara a parametrilor;

setari

Setarile aplicatiei de transfer;

  live view

Iata cum arata interfata Live-view;

Setarea focusului manual se poate face direct din aplicatie;

selectie cadre

Avem posibilitatea de a accesa cardul aparatului direct din PC/Tableta si putem descarca imaginile sau chiar sterge cadrele nereusite;

Am testat produsul pe un PC de tip Desktop alaturi de adaptorul TP-LINK Archer T4U;

Aplicatiile sunt usor de operat, insa nu sunt optimizate suficient, exista intreruperi de functionare neasteptate. Nu regasim un indicator al expunerii ceea ce este un mare minus. Nu ne putem da seama rapid daca fotografia este corect expusa. Vestea buna este ca exista loc de imbunatatire in viitorul apropiat.

 

Utilizare

 

Cam Fi este realizat pentru a fi utilizat alaturi de aparatul foto la fotografia de produs/macro sau in realizarea peisajelor si a timelapse-urilor. Eu l-am folosit alaturi de un Desktop PC cu Windows 7 si adaptorul wireless TP-LINK Archer T4U. In aceasta configuratie conexiunea wireless a fost decenta, avand intreruperi uneori. Alaturi de iOS 9.2 pe un iPad mini a functionat ceva mai bine. Singurul lucru deranjant a fost neafisarea graficului de la exponometru. In rest gasim toate instrumentele necesare, fara a fi nevoie sa atingem aparatul.

Cam Fi a fost atasat la un Nikon D610 prin intermediul portului USB. Curand sper sa pun mana pe un Nikon D4  si sa testez conexiunea prin portul RJ45. Software-ul este usor de folosit si intuitiv, singura neplacere este intreruperea conexiunii uneori dupa o utilizare excesiva. Trebuie luat in considerare si standardul intern de transfer al unitatii Cam Fi. Avem o banda teoretica de transfer de 150 Mbs. Putem intampina si interferete cu routerele wireless pentru ca modulul wireless functioneaza pe frecventa 2.4 Ghz.

Este o unealta utila pentru cei ce vor sa faca thetering wireless pe sistemele Windows si MacOS sau sistemele mobile. Performanta de transfer tine in functie de fisierul generat Raw sau Jpeg sau ambele. Cu performantele de transfer voi reveni cu o parere solida dupa o testare indelungata.

 

Un mic video de prezentare a modului de functionare;

 

Concluzie

 

Cam Fi vine ca principal „rival” pentru Cam Ranger ce este comercializat cu un pret de doua ori mai mare. Astept sa testez si o unitate Cam Ranger pentru a oferi o comparatie solida intre cele doua. Modulul Cam Fi este un produs interesant si usor de folosit si astept cu nerabdare update-urile de software. Singurul punct negativ este lipsa afisarii graficului de expunere, fapt ce nu da prea multa singuranta in cadrele realizate. Am discutat cu producatorii si mi s-a promis ca in urmatoarele doua luni vor introduce aceasta optiune pe langa multe altele. Pretul in SUA al acestui dispozitiv in acest moment este de ~120$, un pret zonabil pentru ce ofera. In Romania nu se stie cand va fi disponibil.

 

PRO

  • Compact si usor de folosit;
  • Autonomie mare;
  • Software intuitiv;
  • Raport calitate/pret foarte bun.

Contra

  • Pierde conexiunea mai des pe sistemele Windows;

 

Astept intrebarile voastre legate de acest produs in sectiunea de comentarii.

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut