Am facut cunostinta prima data cu Zeiss Milvus 85mm f/1.4 ZE la prezentarea oficiala a seriei Zeiss Milvus in Romania la finalul lunii Septembrie (articol). Am avut ocazia sa testez obiectivul incepand cu data de 12 decembrie 2015 alaturi de un Canon 6D. Fiind un obiectiv destinat fotografiei de portret, m-am simtit in elementul meu cu acest obiectiv, fotografia de portret fiind genul de fotografie pe care il arat in majoritatea review-urilor. Este un obiectiv cu o constructie solida din metal si un design similar cu obiectivele din seria ZEISS OTUS. Review-ul cu Otus 85 mm f1.4 il regasiti AICI.
Specificatii cheie Zeiss Milvus 85 mm:
- Compatibil Full Frame;
- Plaja diafragme: f/1.4 – f/16;
- Design optic format din 11 elemente in 9 grupuri;
- 7 elemente Anomalous Partial Dispersion;
- Design optic Planar • Sistem de elemente flotante;
- Tratament anti-reflex Zeiss T*;
- Focus Manual cu inel de focalizare cauciucat;
- Distanta minima de focalizare: 80 cm;
- Diametru filtru: 77 mm;
- Functie De-Click (pentru montura Nikon);
- Constructie metalica;
- Izolat la umezeala;
- Dimensiuni: 90 mm diametru x 110 mm lungime;
- Greutate: 1210 grame varianta ZF/ 1280 grame varianta ZE.
Inspectie Vizuala:
Obiectivul cu parasolarul atasat;
Inelul de cauciuc are o miscare de aproximativ 270 de grade, permite o focalizare manuala desavarsita;
Constructia integrala din metal este realizata in Japonia. Datorita constructiei greutata obiectivului este de ~1.2 kilograme fiind similara cu Zeiss Otus 85 mm f1.4.
Chiar si parasolarul este confectionat din metal.
Obiectivul este compatibil cu filtrele de 77 mm in diametru.
Garnitura de izolare impotriva prafului si a apei, greutatea obiectivului testat este de 1280 grame.
Dimensiunile obiectivului in comparatie cu Sigma 50 mm f1.4 Art.
Performanta
Am testat obiectivul timp de 7 zile alaturi de Canon 6D, in tot acest timp am reusit sa realizez 4 sedinte foto. In aceste 1000 de cadre mi-am dat seama ca am de-a face cu o optica de calitate asa cum ne obisnuieste Zeiss de fiecare data. Seria de obiective Milvus a fost lansata pentru a face fata noului val de aparate foto digitale de mare rezolutie, aici amintim noile Canon 5Ds/5DsR – Nikon D810 – Sony A7R II (review). Noua serie de obiective promite o reproducere a culorilor si a contrastului mult mai buna pentru senzorii full-frame de mare rezolutie.
Aberatiile cromatice nu prea s-au lasat observate in fotografii, in schimb flare-ul exista subtil si poate fi folosit in avantajul artistic al fotografiilor de cele mai multe ori. Iata cateva exemple de flare controlat:
Fotografiile au fost editate in Capture One Pro 9 ( articol ).
Pe langa aberatiile flare-urilor in fotografiile de mai sus, se poate observa si ghosting-ul pronuntat, de retinut ca acestea sunt cazurile extreme in care apar aceste fenomene optice. In mod normal cu putina grija puteti evita aparitia lor. Focalizarea manuala se face cu usurinta datorita inelului cauciucat care are o cursa de aproximativ 270 de grade, ceea ce permite o ajustare fina si precisa de focus pentru claritatea optima. Obisnuit fiind cu focalizarea manuala de la fratele mai mare Otus pot spune ca este o placere sa focalizezi manual subiecte statice cu acest obiectiv, focalizarea manuala te face si mai atent la subiect si nu mai tinzi sa declansezi asa des.
Calitatea imaginii este surprinzatoare incepand de la F1.8 imaginile au un sharpness excelent alaturi de culori si contrast echilibrate. Bokeh-ul generat de obiectiv este unul „cremos” similar cu cel de pe Zeiss Otus. Nu o sa mai discut mult in cuvinte calitatea imaginilor, ale obiectivului, am sa va las sa priviti galeria foto de mai jos.
Galerie Foto
Portret realizat la f1.4 cu focus pe ochi, avem prezent si un bokeh placut.
Un cadru realizat la f2.8, aici claritatea este excelenta.
Cadru realizat tot la f2.8
Realizat la F2.2.
Un test de separare de fundal realizat la f1.4 .
Un cadru de la a 2-a sedinta foto realizata. Diafragma F1.4 poate fi folosita de multe ori cu putina atentie la focalizarea manuala.
Si cadrele alb negru realizate direct din aparat la f1.4 arata foarte bine.
La f2.2 obtinem raportul perfect intre claritate si separare a subiectului de fundal.
Inca un cadru la f2.2;
Inca un cadru alb negru realizat direct din aparat la f2.8;
85 mm la F1.4;
85 mm la f2;
Ambele cadre realizate la f2;
Toate cadrele din aceasta sedinta foto au fost realizate la f5.6;
Concluzie
Dupa aproximativ 1000 de cadre realizate impreuna cu Zeiss Milvus 85 mm pot spune ca este pe locul doi in top-ul lentilelor testate pe acest blog, pe primul loc fiind fratele mai mare OTUS 85 mm. Dar cand vine vorba de un raport calitate/pret, Milvus este fruntas, calitatea optica si a constructiei sunt cele mai mari puncte forte ale acestui obiectiv fara doar si poate. Focalizarea manuala se face usor, doar ca necesita putina rabdare pentru acomodare. De retinut ca in cazul Canon 6D nu exista confirmare de focalizare prin viewfinder cum se intampla in cazul Nikon, si esti nevoit sa apelezi la liveview pentru a facilita o focalizare precisa.
Singurul punct mai putin bun, este greutatea obiectivului care face uneori operarea dificila in cazul fotografierii in teren in anumite unghiuri neconventionale. Totusi greutatea obiectivului vine din calitatea materialelor folosite si constructia solida alaturi de elementele din sticla care intra in componenta ansamblului optic. Este genul de obiectiv care te tine o viata daca ai putina grija de el si il mai duci la o revizie interioara odata la cativa ani. Recomand acest obiectiv fotografilor pasionati de fotografie de portret, fie ea afara sau in studio si celor care vor un obiectiv de o calitate si durabilitate absoluta. Obiectivul poate fi achizitionat de la F64 la un pret de ~7839 lei ( verifica pret ).
PRO:
- Calitate optica de top;
- Constructie de calitate;
- Design nou fara cusur;
- Focalizare usoara si precisa;
- Raport calitate/pret foarte bun;
Contra:
- Greutate semnificativa.
In viitorul apropiat sper sa ma declar mandrul proprietar al unui Zeiss Milvus 85 mm. Multumesc Carl Zeiss si F64 pentru oportunitatea de a testa obiectivul.