In urma cu o saptamana am primit de la Synology, in exclusivitate, noul lor router pentru a-l testa, acesta fiind proaspat lansat in Romania. Este primul router multimedia de la Synology, ce vine dotat cu un port USB 3.0 si cititor de carduri SDXC. Aceste dotari au rolul de a facilita folosirea aplicatiei File Station, integrata in sistemul de operare propriu Synology Router Manager (SRM). Software similar DiskStation Manager atat ca design si functionalitate, noua aplicatie este la baza un DSM partial modificat. Synology este un brand cunoscut pentru suita software capabila si flexibila, ramane de vazut daca se ridica inca o data la nivelul asteptarilor.
Iata cateva specificatii cheie:
- Procesor Dual Core 1.0 GHz;
- Memorie RAM 256 MB DDR3;
- Trei antene MIMO Omni-directionale;
- Putere antene 2.4GHz 3.5dBi, 5GHz 4.6dBi;
- Port WAN – 1 x Gigabit (RJ-45);
- Port LAN – 4 x Gigabit (RJ-45);
- Port USB 3.0 (5V, 1.5A putere de iesire );
- Card reader SD x 1 (SDXC UHS-I, SDHC);
- Dimensiuni – 66 mm x 206 mm x 160 mm;
- Greutate – 510 grame.
Inspectie Vizuala
Ambalajul este simplu si similar cu cel al NAS-urilor.
Avem prezentate functiile si specificatiile cheie ale dispozitivului.
Continutul cutiei cuprinde: Trei antene detasabile – cablu retea – stand router – priza de alimentare si routerul in sine.
Textura a suprafetelor si design similar cu linia de NAS-uri DS.
In partea din spate avem: trei suruburi de atasare a antenelor – buton on/off – port alimentare – o mufa WAN – patru mufe LAN
Cele trei antene permit raspandirea semnalului uniform.
Butonul de EJECT pentru o deconectare in siguranta, fara a pierde date din port-ul USB si cititorul de carduri.
Acestea sunt cele doua dotari ce m-au determinat sa testez acest router.
Pentru cei care necesita un router rapid, de calitate si au nevoie doar de functii de baza. Precum acces fisiere si back-up fisiere de la distanta este ideal cand vine vorba de nevoile unui fotograf/videograf. Avem avantajul de a putea conecta orice hard-disk sau card de memorie.
Acestea sunt ultimele doua butoane, se regasesc in laterala stanga a dispozitivului.
Unboxing al dispozitivului.
Software
Iata o scurta prezentare vizuala a sistemului Synology Router Manager (SRM)
Conectarea routerului la calculator se face similar ca al modelelor „clasice”
De aici incepe o usoara configurare specifica Synology
Setarea contului de Administrator
Setarea retelei Wi-fi
Configurarea modului de operare.
Configurarea, conform parametrilor, are loc in 3 minute si routerul este functional.
Asa arata Synology SRM 1.0 odata logat in contul de Adminitrator.
Acesta este meniul SRM complet.
Acesta este panoul de setari princiapl – Network Center
Aici putem seta diversi parametri de functionare – parental control – traffic control – securitate si multe altele.
Exista si o aplicatie pentru mobil intitulata DS Router, ea permite managementul si monitorizarea dispozitivului in timp real oricand. Aplicatia este disponibila in acest moment doar pe Android si iOS.
Utilizare
Dispozitivul poate fi folosit drept un router traditional pentru operatiunile zilnice. Prin portul USB 3.0 disponibil putem atasa un hard-disk accesabil de la distanta fie pentru a uploada/descarca fisiere prin intermediul aplicatiei File Station. Aceasta aplicatie ne ajuta sa facem si un mic back-up la nevoie pentru fisierele importante.
Putem conecta si o imprimanta foto la USB si in acest fel o facem vizibila in reteaua personala. Se poate realiza streaming de fisiere audio – fotografii si clipuri video la fel de usor pe laptopuri si alte calculatoare din reteaua personala. Cititorul de carduri ofera functionalitatile prezentate mai sus, el fiind util pentru a face disponibile in retea fotografiile si clipurile video imediat ce au fost realizate.
Concluzie
Routerul Synology este primul model lansat la momentul actual, in viitor ne asteptam sa fie lansate alte modele care sa se incadreze pentru cat mai multe categorii de clienti cu putinta. In acest moment router-ul va fi disponibil AICI (verifica pret) in scurt timp. Recomand acest router persoanelor ce doresc un produs de calitate cu cateva functii deosebite. Diferenta principala intre majoritatea routerelor si acesta este Software-ul livrat impreuna cu produsul. Acest lucru se aplica si la dispozitivele de tip NAS ( review-uri disponibila aici si aici ).