Sony A7R II este cel mai nou mirrorless de inalta rezolutie lansat de sony in urma cu aproximativ cinci luni, el vine echipat cu noua generatie de senzori Exmor R, acest senzor se regaseste si pe compact-ul premium RX100 IV ( review aici ). Are o rezolutie de 42 de megapixeli al senzorului, sistem de stabilizare optica pe 5 axe, mod video 4K alaturi de un corp solid din aliaj de magneziu izolat impotriva intemperiilor. Suna a fi aparatul mirrorless perfect pentru orice situatie, dar la o asa rezolutie ramane de vazut cum sta la calitatea imaginii.
Iata cateva specificatii cheie
- Senzor BSI-CMOS Full Frame de 42 MP
- Viteza obturator 30 – 1/8000 sec
- Vizor electronic 1/2″ OLED 2.360.000 puncte cu magnificare de 0.78x
- Fotografiere in rafala – 5 fps la rezolutie maxima
- Filmare la rezolutie 4K ( doar cu folosirea cardurilor de memorie U3 )
- Carduri de memorie compatibile SDHC/XC – Memory Stick PRO HG-Duo
- Sensibilitate ISO 100-25600 (expandabil pana la 50-102400)
- Sistem de stabilizare pe 5 axe
- Focalizare: detectie de faza cu 399 de puncte si 25 de puncte cu detectie de contrast
- Monitor LCD 3.2” ( 1,037,000 pixeli )
- Greutate – 625 g
- Dimensiuni – 126.9 x 95.7 x 60.3 mm
Inspectie Vizuala
Noul A7R II vine cu un design nou, astfel dimensiunile grip-ului sunt ceva mai generoase iar grosimea aparatului creste cu 1.2 cm.
Redimensiunoarea grip-ului are ca motiv principal mutarea butonului declansatorului.
Aici se pot vedea cel mai bine diferentele intre cele doua generatii de aparate.
Design-ul a fost regandit integral, de la cauciucul vizorului EFV pana la rotita modurilor de fotografiere.
In aceasta parte laterala avem prezent butonul de inregistrare video alaturi de slotul de card SDHC/Memory Stick.
Priza cu aparatul se face mult mai bine comparativ cu prima varianta, se poate observa forma grip-ului fata/spate.
Aici avem integrate si modulele de transmitere a datelor NFC si Wi-fi.
In aceasta laterala regasim porturile jack 3.5 mm pentru atasarea unui microfon extern si unul pentru monitorizarea sunetului capturat prin intermediul castilor.
Un port micro USB pentru incarcare acumulator de la priza sau powerpack portabil si transfer de date. Avem si un port micro HDMI la „bord”.
In partea din spate regasim „classicul” lcd articulat de 3 inch alaturi de o rotita de control si cateva butoane pentru setarea parametrilor.
In partea de jos regasim locasul acumulatorului si filetul 3/4 inch pentru atasarea diverselor acesorii compatibile.
Iata acumulatorul NP-FW50 care asigura per incarcare o energie suficienta pentru ~200 declansari, testat in conditii reale de utilizare.
EVF-ul si Lcd-ul fiind cei mai mari consumatori de energie.
Vizorul electronic beneficiaza si el de tratamente optice de calitate.
Manevrabilitate – Constructie/Design
Avem un grip redesenat care ofera atat in fata, cat si in spate o priza mult mai buna fata de generatia anterioara, acum putem manevra in siguranta aparatul cu o singura mana. Ca si greutate nu este tocmai usor, la cele ~625 de grame, cu putin peste 200 grame mai greu ca seria anterioara, depaseste greutatea unui DSLR entry-level. Operarea butoanelor cu o singura mana este totusi dificla, nefiind destule butoane la exterior suntem „fortati” sa navigam meniul stufos.
Acesta greutate vine cu o constructie din aliaj de magneziu pe masura, aparatul este rezistent si bine izolat impotriva intemperiilor. Montura este din metal cu dimensiuni masive pentru a putea sustine obiectivele mai voluminoase. Design-ul este similar cu Sony A7 II si viitorul A7s II, personal gasesc acest design mult mai atragator decat prima generatie, imbunatatirile de design se simt si la capitolul manevrabilitate.
Performanta
Punctul forte al acestui aparat este performanta pe care o ofera, dupa cum precizam si in specificatii. Avem un senzor de ultima generatie de 42 de megapixeli ce livreaza performante impresionante, fie ca vorbim de culori sau de calitatea imaginilor. Rezolutia este suficienta pentru print-uri cu dimensiuni de pana la 70 x 50 cm la o calitate maxima ( 300dpi/inch), alaturi de un astfel de aparat este musai recomandata o imprimata A1/A2 pentru cei pasionati de print. Performanta in lumina scazuta este decenta pentru un astfel de aparat, valorile de zgomot de imagine prezente se incadreaza la cote neglijabile pana la ISO 3200-6400, performanta deloc de neglijat avand in vedere rezolutia. Este clar ca noua generatie de senzori BSI ( Back-illuminated sensor ) ofera o performanta in lumina scazuta nemaipomenita in acest moment. A7R II a fost testat impreuna cu obiectivele Sony Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA si Sony Sonnar T* FE SEL 55mm F1.8 ZA, obiective care ofera o calitate optica demna de senzorul din interior.
Autofocalizarea cu 399 de puncte si 25 de puncte cu detectie de contrast, isi face treaba impecabil in conditii de iluminare buna, in lipsa luminii nu am avut ocazia sa testez autofocalizarea. Acest aparat, ofera o functie de inregistrare video 4K, calitatea secventelor generate de senzor este una buna, fiind capabil de bit-rate-uri de pana la 100Mbs cu ajutorul noului codec XAVS. Port-ul micro-HDMI ofera continut video fara compresie la rezolutie maxima, avem prezent S-log2 alaturi de un profil plat care ulterior va fi benefic pentru colorgrading. Pentru a putea inregistra 4K avem nevoie de carduri UHS 3, impreuna cu acest aparat am folosit card-urile Kingston SDHC U3 si micro SDHC de 64 Gb ( detalii aici ). Pe un card de o astfel de capacitate incap in jur de 80 de minute de continut 4K la calitate maxima.
Stabilizarea de imagine pe 5 axe functioneaza impecabil, nu am obtinut nici macar o imagine miscata in toate fotografiile facute. Nu acelasi lucru se poate spune despre autonomia de lucru a aparatului, am fotografiat cu ajutorul aparatului strap-ul din piele Pro Touch V3 ( review aici ) alaturi de alte cateva fotografii la o sedinta foto. Dupa toate astea in 4 ore de utilizare si 350 de cadre am consumat doi acumulatori de ~1050 mAh, am utilizat si display-ul si EFV-ul prin rotatie in acest timp, ambele avand setata luminozitatea standard. Miniaturizarea componentelor vine, totusi, cu un pret, si anume autonomia.
Galerie Foto
Aceste cadre au fost realizate cu 35 mm la diafragma f2.8-f4 – Constantin Gabriel Ailioaiei impreuna cu strap-ul ProTouch V3 ( review aici )
Fotografii realizate in cort cu 35 mm la f8-f11 – Cutii realizate de Alex Moisi
Cadre realizate cu 55 mm la diafragme de f1,8~f4
Acesta combinatie aparat/obiectiv livreaza un contrast frumos si culori echilibrate.
Fotografii realizate la valori iso intre ~2500 si 6400
A7R II + Sony FE 28mm f/2 SEL – Photo credit: Attila Hajos
Concluzie
Este un mirrorless capabil sa reproduca detalii uimitoare, asta multumita senzorului Exmor RS ( luminat din spate ) de ultima generatie si obiectivelor Sony Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA si Sony Sonnar T* FE SEL 55mm F1.8 ZA care au asigurat performanta optica optima pentru un senzor cu asa mare rezolutie.Recomand acest aparat celor care vor sa practice fotografia de studio, fotografia de peisaj si astrofotografia. Aparatul poate fi achizitionat in acest moment ( 22.11 ) contra unei sume de 15.698 lei ( verifica pret ).
PRO
- Senzor de 42 Mpx de calitate.
- Inregistrare video 4K interna
- Constructie impecabila
- Design nou care imbunatateste manevrabilitatea
- Performanta ISO decenta pentru rezolutia senzorului
- Vizor EFV cu factor de magnificare excelent
- Lcd articulat
- Sistem de stabilizare pe 5 axe
- Autofocalizare rapida
- Rafala la 5 fps la rezolutie maxima
Contra
- Pretul pentru unii
- Greutate cu 50% mai mare fata de generatia anterioara
- Autonomia este printre cele mai slabe pentru un mirrorless