Noul Nikon AF-S 24mm f/1.8G ED, este un obiectiv ultra wide luminos lansat in data de 4 August. Acest obiectiv vine cu o focala care sa completeze/ofere o optiune de mijloc celor care considera obiectivul Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S prea wide si Nikon AF-S 28mm f/1.8G insuficient de wide pentru stilul de fotografie abordat. Asemenea celor doua obiective mentionate, noul 24 mm are un design similar si este construit din policarbonat.
Specificatii cheie:
- Ansamblu optic format din 12 elemente in 9 grupuri.
- 2 elemente ED si 2 elemente asferice.
- Compatibil Full Frame (FX).
- Plaja diafragme: f/1.8 – f/16.
- Distanta minima de focalizare: 0.23 m.
- Coating Nano Crystal.
- Diametru filtru 72 mm.
- Greutate 355 grame.
Inspectie Vizuala:
Design-ul seamana in mare parte cu variantele actuale Nikon 20 si 28 mm.
Regasim inscriptia N, ce reprezinta prezenta tratamentelor Nano Crystal pentru a minimiza flare-ul si ghosting-ul.
Vine la pachet cu un parasolar din plastic si un corp exterior din policarbonat rezistent.
Constructia obiectivului este decenta, se incadreaza undeva la mijloc ca standard de calitate Nikon.
Este un obiectiv ultra wide compact, ce promite o performanta similara regasita pe Nikon 20 si 28 mm.
Montura metalica alaturi de o garnitura protejeaza impotriva apei si prafului.
Accepta filtre cu un diametru de 72 mm.
Fiind un obiectiv ultra wide ideal pentru peisaje, un filtru de polarizare circular este binevenit.
Exista un singur comutator cu doua pozitii pe obiectiv, autofocalizare cu manual over-ride si focalizare manuala. Acestea sunt cele doua moduri disponibile.
Garnitura de izolare impotriva prafului si a picaturilor de apa, vazuta de aproape.
Elementul frontal este curbat spre exterior dar ofera posibilitatea folosirii filtrelor.
Acest element are tratament Nano Crystal aplicat pentru a reduce aberatiile cromatice alaturi de flare si ghosting.
O comparatie fizica intre Sigma Art 24 mm ( review aici ) si Nikon.
72 mm Nikon vs 77 mm Sigma
355 grame Nikon vs 665 grame Sigma
Nikon 24 mm este un obiectiv usor si compact, aspecte care il fac ideal pentru fotografia de peisaj si de calatorie, unde greutatea echipamentului conteaza uneori.
Performanta
Motorul de autofocus de tip SWM ( Silent Wave Motoe ) asigura nu doar in teorie, cat si in practica, o focalizare rapida si silentioasa. Am fotografiat cu obiectivul circa 200 de cadre atat la interior cat si la exterior. Acuratetea focalizarii pe Nikon D610 a fost foarte buna, nu am intalnit mari probleme chiar si la F1.8, au fost cateva ratari de focus, dar nimic ingrijorator.
Exista aberatii cromatice de la f1.8 pana pe la f4 dar nimic ingrijorator, sunt usor corectabile in post procesare. In schimb flare-ul si ghosting-ul nu prea sunt prezente in cadrele realizate in contralumina. Se observa rapid ca optica este bine tratata si pusa la punct.
Am fotografiat o coala de hartie la 24 mm si iata vignetarea pronuntata, ea dispare complet incepand cu f4.
Vignetarea la acest model pare sa fie putin mai redusa fata de Sigma 24 mm ART.
Distorsiunile obiectivului sunt controlate foarte bine pentru un obiectiv ultra wide, ele sunt atat de subtile incat sunt greu de depistat chiar si pe o coala cu patratele alb-negru sau in fotografiile facute in conditii reale. Dupa cum se stie aceste mici distorsiuni se pot corecta ulterior in post-procesare, Adobe Lightroom face aceasta treaba extrem de usor si rapid. Calitatea imaginii este prezenta la toate diafragmele. chiar si la f1.8, doar in centru si incepand cu f2.8 – f4 se „instaleaza” pe la colturi si ramane acolo pana la f11-13. Contrastul este echilibrat iar culorile (cu picture control dat pe standard) sunt naturale si redate corect pe un monitor de calitate si calibrat. Pe scurt, calitatea imaginii este foarte buna similara cu fratii 20 si 28 mm.
Galerie Foto
Bokeh-ul este de o calitate decenta pentru un obiectiv cu f1.8, este un obiectiv excelent pentru cei care isi doresc calitate pentru fotografia de arhitectura, fie ea exterioara sau interioara si in fotografia de peisaj este un obiectiv must have. Cei care doresc fisierele RAW realizate cu acest obiectiv, ii rog sa ma contacteze aici.
Concluzie
La final s-a dovedit a fi un obiectiv cu o calitate optica foarte buna, ce livreaza imagini de calitate cu putine aberatii cromatice, distorsiuni ale imaginii cat si o vignetare minima. Calitatea constructiei putea fi mai buna, poate faptul ca are o greutate redusa ofera o senzatie de fragilitate in manevrare. Recomand acest obiectiv pentru fotografii de eveniment, cat si celor pasionati de peisaje urbane sau din natura. Pretul acestui obiectiv proaspat lansat este de 4299 Lei si poate fi comandat de AICI.
PRO
- Calitate optica si a imaginii exemplara;
- Design placut;
- Tratament optic Nano Crystal;
- Autofocalizare rapida;
- Distorsiuni si vignetare minime;
- Flare si Ghosting aproape insesizabile;
- Compact cu o greutate redusa.
Contra
- Constructia putea fi mai buna;
- Pretul de lansare destul de ridicat ce afecteaza raportul calitate/pret.