Dupa review-ul modelului Synology DS415+ ( review disponibil aici ), am decis sa ma indrept catre un model mai accesibil, dar fara pierderi de performanta si calitate. Asadar, am ales modelul , care ramane cu cateva functii ale fratelui mai mare din seria Plus. Pentru cei care doresc un NAS pentru back-up in alta locatie, server de email si supravegherea locuintei cu ajutorul unei camere Ip (o licenta inclusa), este dispozitivul ideal. Acestea sunt doar o parte din utilizarile pe care sistemul de operare Synology DiskStation le ofera. DS215+ este printre cele mai puternice modele cu 2 bay-uri la ora actuala, ceea ce il face ideal pentru oricine cauta un instrument eficient de back-up al datelor.
Iata cateva specificatii cheie ale acestui DS215+
- Sistem de Operare Synology DiskStation foarte versatil si bine pus la punct.
- 2 Bay-uri SATA III compatibile HDD-uri de 3.5″ sau 2.5″
- Procesor Annapurna Labs Alpine AL-212 a 1.4 Ghz
- Memorie Ram instalata: 1GB DDR3
- Viteza de Citire : 228 MB/s, Scriere: 233 MB/s
- 2 porturi x Gigabit Ethernet
- Conexiuni de tip: USB 3.0 / USB 2.0 / eSATA Interface
- Suporta configuratii: RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD
- Dimensiuni: 157 mm X 104 mm X 232 mm
- Greutate: 1.69 kg
Inspectie Vizuala
Cutia clasica cu maner, pe care sunt prezentate cateva functii cheie.
Echilibrul perfect intre performanta si pret, este motto-ul lui
In pachet gasim: doua cabluri de retea, suruburi, cheite pentru accesul la hdd-uri si un incarcator.
Asa arata unitatea din fata, un singur buton este prezent (On/Off)
In partea dreapta avem prezente trei led-uri (status – lan 1 si lan 2)
Fantele de ventilatie au acum filtre de praf incluse, pe langa asta putem observa ca picioarele unitatii sunt mult mai mari.
Partea inferioara este acum metalica, spre deosebire de DS415+.
Dispozitivul este mai rigid si putin mai bine construit decat fratele mai mare.
La partea de conectivitate sta foarte bine, mai exact identic cu DS415+
Doua porturi Gigabit cu failover alaturi de un eSATA si 2 porturi USB 3.0
Extragerea HardDisk-urilor se face mult mai usor, iar accesul la ele este pe baza de „incuietoare”.
Design-ul este unul simplu si placut, asa cum am fost obisnuiti si pana acum.
Privire de sus a unitatii.
Inchiderea bay-urilor se face cu ajutorul unei cheite simple din plastic.
Software/Hardware
Regasim si aici accelasi Synology DiskStation ca sistem de operare, care dupa cum am mai spus este identic ca functionalitate, indiferent ca avem o unitate de 600 lei sau una de 10.000 lei. Totul se rezuma la puterea de procesare a configuratiei hardware. Mai multe detalii despre sistemul de operare gasiti AICI.
Configuratia la acest model nu este deloc de neglijat, avem prezent un procesor dual-core la 1.4Ghz Annapurna Labs Alpine AL-212 care trebuie sa tina piept sistemului de operare, plus o multime de aplicatii care pot fi instalate. Memoria Ram este de 1GB DDR3 ce permite rularea decenta in paralel, a mai multor aplicatii fara probleme. Pentru a asigura o performanta decenta a acestei unitati, avem nevoie de o conexiune la internet cu o banda minima de 500mbs. Datorita prezentei a doua porturi de retea si a modului de functionare Link Agregation, vitezele de upload/download vor fi decente, in cel mai rau caz. Pe langa o conexiune la internet avem nevoie de Hard Disk-uri dedicate NAS (compatibile Raid) care in ziua de azi se gasesc in portofoliul oricarui producator, alegerea lor tine de nevoile de viteza (7200 rpm vs 5900 rpm), de categoria de utilizare (consumer vs enterpirse).
Concluzie
In ziua de astazi sa ai un NAS, care sa se ocupe in permanenta de back-up, streaming media si sa fie prezent online oricand ai nevoie, a devenit ceva atat de necesar pentru persoanele creative care nu vor sa isi bata capul cu solutii DIY ce nu aduc versatilitate si usurinta in utilizare. se comporta ca un „asistent digital” care iti usureaza munca zilnica, te ajuta cu orice tine de accesibilitatea datelor si simplitate in utilizare. Singura conditie pentru o buna performanta a dispozitivului este conectarea lui la o banda de internet de mare viteza precum RDS 500Mbs (retea pe care a fost probat).
Performanta de transfer a datelor de la o locatie mobila la cea fixa in care se afla NAS-ul tine de viteza de Upload al providerului de internet, cu cat este mai mare, cu atat vom avea viteza de transfer mai mare. Vitezele in reteaua locala vor fi garantat mai mari, dar noi urmarim transferul datelor de la distanta.
Recomand aceasta unitate persoanelor ce au o cantitate rezonabila de date de stocat, mai exact maxim 8 TB disponibili in RAID 1. Este dotata cu un hardware capabil, un software compatibil cu o multitudine de sisteme de operare pentru o flexibilitate „absoluta”. poate fi comandat de la un pret de ~1800 Lei.
PRO:
- Componente hardware performante.
- Sistem de operare versatil si usor de folosit.
- O multitudine de aplicatii disponibile pentru mobil.
- Design placut si constructie de calitate.
- Viteze foarte bune de scriere/citire in retea.
- Silentios in operare.
- Racire eficienta a harddisk-urilor.
- Consum redus de curent.
Contra:
- Pret destul de mare pentru un NAS cu 2 bay-uri.
- Lipsa port USB in partea frontala.
___________________
Pentru intrebari legate de aceste unitati va stau la dispozitie la sectiunea de comentarii.