Canvas React Plus V60 Review – Cele mai nou carduri SD de la Kingston

Familia de carduri Canvas React Plus V60 de la Kingston au fost anuntate recent, iar de cateva saptamani le testez alaturi de Sony A9III / A9II si Sony ZV-E10. Sunt niste carduri mid-level ca si performanta, UHS-II ( doua randuri de pini ) si promit viteze maxime de citire 280 MB/s si 150 MB/s la scriere ( pentru capacitatile de 256/512 si 1 TB ). Variantele de 128 GB primesc numai 100 MB/s de scriere ( ca un UHS-I in teorie ). Disponibilitatea in capacitati de pana la 1 TB de la 128 GB ofera o gama variata de capacitati pentru cele mai diverse utilizari. De la fotografie de eveniment, peisaje pana la fotografie de tip time-lapse sau chiar filmare video 4K la 30/60 fps cu bitrate mic spre mediu.

 

 

Canvas React Plus V60 au sosit la test in doua exemplare, ambele cu capacitate de 1 TB. Nu sunt primele carduri testate cu capacitate de 1 TB ( vezi review Angelbird V60 ), dar aceasta capacitate vine cu riscurile sale, iar despre asta povestim mai tarziu putin. Fata de varianta Canvas React Plus V90 ( vezi review ), aceste carduri nu sunt atat de rapide, dar promit o durabilitate similara prin garantia ”pe viata”. Kingston propune, ca de obicei, un pachet performant la un pret prietenos cu portofelul fotografilor, videografilor. Despre performanta povestim imediat in randurile urmatoare.

 

Specificatii cheie Kingston Canvas React Plus V60

 

  • Viteza de 150 MB/s la scriere si 280 MB/s la citire ( pentru variantele de 256 pana la 1 TB );
  • Scrierea modelului de 128 GB ramane la 100 MB/s;
  • Clasa 10, Certificare V60 si UHS-II Speed Class;
  • Disponibil in format SD ( de la 128 GB pana la 1 TB );
  • Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x si variatii de temperatura;
  • Temperatura de operare: 25°C~85°C;
  • Dimensiuni: 24 x 32 x 2.1 mm;
  • Garantie si Suport pe viata;
  • Greutate: 2 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

Cam asa se prezinta ambalajul cardurilor Kinston Canvas React Plus V60.

Chiar daca costa peste 1000 lei bucata sunt livrate ca un SD de 100 lei.

Printre marcajele vizibile pe ambalaj observam ca UHS-II – V60 si viteza maxima de citire.

SD-urile sunt Made in Taiwan si sunt foarte solide la prima interactiune.

Se poate observa si al doilea rand de pini care le face UHS-II.

Cardurile au un profil subtire si constructie aparent solida.

Cardurile sunt desfacute si gata de treaba.

 

 

Utilizare

 

 

Kinston Canvas React Plus V60 sunt o familie noua de carduri care tinteste fotografii si videografii care vor ceva mai rapid ca un V30, dar si mai spatios in acelasi timp. Sunt primele SD-uri Kingston cu capacitate de 1 TB. O miscare necesara pentru nevoile de stocare ale fotografilor posesori de camere vechi si noi in format SD. Pentru cei care au uitat certificarea V60 inseamna 60 MB/s la scriere in orice conditii, asta inseamna ca poti inregistra secvente video 4K sau rafale de durata medie fara sa astepte camera exagerat de mult dupa card sa goleasca bufferul.

 

 

Kinston Canvas React Plus V60 nu sunt atat de rapide ca modelele V90, dar vin cu un cost mai redus si o viteza excelenta pentru cei care si-au schimbat camerele recent si vor un nivel mai sus de performanta fata de cardurile V30. Preturile la Kinston sunt mereu accesibile si excelente pentru performanta si durabilitatea oferita. De aceea, consider ca aceste React Plus V60 vor face fata multor situatii alaturi de cele mai populare camere ale momentului. Daca esti posesor de Canon R6/R6 Mark II – Sony A7IV / A7RIV / FX30 – Panasonic G9II/S5II sau Fujifilm XT-50 sau X-T5 aceste carduri vor fi pentru tine.

 

 

 

Personal, le-am folosit alaturi de Sony A7cR intr-o plecare in Taiwan la Computex 2024, dar si alaturi de camera mea Sony A9II cu 24 megapixeli si nu am intampinat probleme. Intr-un 1 TB de card poti trage cam ~31000 de cadre RAW+JPEG la 24 Mpx sau undeva la ~23000 de cadre la 60 megapixeli RAW Compressed de la Sony A7cR sau Uncompressed undeva pe la 19500 de cadre. Pe partea de video obtii lejer intre 35-40 ore la 1080P la 30/60 fps si 17-20 ore in 4K la 30-60 fps. Cifre laudabile pentru un job de o saptamana in care tragi non-stop.

 

 

 

 

Totusi despre capacitatea de 1 TB pentru un SD nu pot sa zic ca este mereu o idee buna sa le folosesti. “Nu iti tine ouale in acelasi cos”, “ai grija sa ai back-up”, “foloseste carduri mici” sunt argumente 1000% valabile. Daca nevoia te impinge sa folosesti React Plus V60 de 512 GB sau 1 TB ASIGURA-TE ca tragi in DUAL-SLOT. Daca camera ta nu are, mai bine nu le cumperi. Poti folosi carduri de o asa capacitate in cateva scenarii aparte, iar printre acestea se numara:

 

 

  • Fotografii posesori de Sony A9/A9 II / 9III/  A1 ( vezi review ) se pot bucura de rafale infinite in JPEG si prelungite in RAW cu abordarea potrivita asupra fotografiei de sport.
  • Ca fotograf care trage in dual-slot, back-up cu doua astfel de carduri te poti lauda ca tii aproape jumatate de sezon cu tine in camera ( sigur, cu back-up  facut acasa). Dar cand calatoresti mult, numai doua carduri pot fi o bataie de cap mai putin.
  • Fotografia de tip wildlife, sport, peisaje si fotografii calatori pot folosi astfel de capacitati daca sunt atenti unde si cum isi fac backup-ul.
  • Daca tragi des time-lapse care dureaza si dureaza cu zilele sau saptamanile poti beneficia de pe urma unui astfel de SD.
  • Videografii care au camere care functioneaza exclusiv cu SD-uri se pot bucura de inregistrare 4K la 30 fps fara prea multe probleme ( cu un bitrate ajustat corespunzator ).
  • Sesiunile de inregistrare 1080P pot tine cu orele sau zecile de ore la nevoie. Iar atunci cand ai nevoie de filmari lungi, te poti baza pe un card de 1 TB cu V60.

 

 

 

Cardurile de memorie de la Kingston au, in general, o constructie solida. Nici acest model nu este o exceptie, se aseamana la constructie cu variantele V90 sau cu multe din SD-urile performante. Totusi, in general la SD-uri carcasa ramane din plastic solid si termorezistent. Ele se incing tare si daca nu ai o carcasa special facuta pentru incalzire/racire repetata risti ca producator sa inlocuiesti multe pe garantie. Per total, este un SD ok si solid pentru uz profesional/ocazional si cu expunere la praf/socuri mecanice ocazionala si particule de apa.

 

 

PERFORMANTA

 

 

Performanta cardurilor Canvas Rect Plus V60 de 1 TB va fi ridicata, dar nu in topul celor mai rapide modele. Totusi, au multe de demonstrat fata de alte V60-uri de la competitia AngelBird si Prograde.  Benchmark-urile uzuale care permit compararea directa si exacta cu alte carduri de memorie. Iata cifrele oferite de V60 de 1 TB:

 

CrystalDisk Mark arata performante putin peste la citire si sub la scriere fata de ce declara Kingston.

ATTO 4.0 arata clar ca la fisiere de 12 MB / 16 MB / 24 MB vitezele de scriere sunt pe la 144 MB/s.

Conform cifrelor de I/O la rafale de 24 MB cardul poate scrie fara intreruperi la 6-7 fps.

Viteza de citire la transferul fisierelor video este de ~257 MB/s constant. Atat poate cardul maxim.

Scrierea se face maxim cu 143 MB/s in testul de fata.

 

Kinston Canvas React Plus V60 vine cu performante solide care sunt exact ce promite producatorul. Pe partea de rafale JPEG poti trage fara limite alaturi de un Sony A9II. Totusi pe partea de RAW cardul incetineste cam dupa 19-23 cadre RAW, camera mai duce, insa cardul are nevoie de timp sa isi traga rasuflarea. Alaturi de Sony FX30 filmarea 4K la 60P este posibila la bitrate mare si obtii o multime de ore dintr-o astfel de capacitate.

 

 

Concluzie

 

 

Canvas React Plus V60 de la Kingston sunt niste carduri excelente pentru cei care vor carduri mai rapide decat clasicele carduri V30 din gama react. Aceste carduri sunt pozitionate ca mijloc de gama atat ca pret, cat si ca performanta. Popularitatea cardurilor V60 este in continua crestere pentru posesorii de camere din seriile Canon R6 – A7 – Nikon Z6 si Panasonic S5. Performantele sunt exact ce promite producatorul pentru aceasta categorie de pret. Nu inteleg performanta de 100 MB/s la scriere pentru varianta de 128 GB. Va recomand sa trageti in back-up cu macar 256 GB la aceasta serie.

 

Recomand cardurile tuturor persoanelor care au nevoie de carduri V60 accesibile, performante de la un producator cu renume si istoric pe piata dispozitivelor de stocare.

 

 

Canvas React Plus V60 de la Kingston au preturi cuprinse intre 170 lei pentru 128 GB / 310 lei pentru 256 GB / 550 lei pentru 512 GB si 1350 lei pentru editia de 1 TB testata. Cardurile din aceasta serie sunt disponibile pentru achizitia de la F64 ( vezi oferta ) –  PC Garage  ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – Vexio ( Vezi Oferta ) – evoMAG ( vezi oferta )– ForIT ( vezi oferta ) – CEL.ro( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogulVa multumesc!

 

VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ).